
Wiele roślin ma ładne, fioletowe kwiaty. Można dobrać je tak, że będą kwitły od wiosny do jesieni.

Krokusy
Krokusy to jedne z podstawowych kwiatów wczesnej wiosny. Mają kilka kolorów, w tym fioletowe, o mocnym i wyrazistym odcieniu. Krokusy to rośliny cebulowe – żeby zakwitły wiosną, trzeba posadzić je jesienią. Nie mają dużych wymagań uprawowych, mogą rosnąć na rabatach i skalniakach, a także – wśród trawy. Wczesną wiosną bez trudu kupimy kwitnące krokusy w doniczkach. Krokusy warto sadzić również dlatego, że to jedne z pierwszych kwiatów, które dostarczają nektaru pszczołom.

Fiołki wonne
Fiołków i ich cudownego zapachu chyba nie trzeba przedstawiać. Warto jednak wiedzieć, że poza fiołkiem wonnym, te rośliny mają dużo innych gatunków (również o kwiatach w innych kolorach). Fiołki wonne raz posadzone w ogrodzie dobrze rozrastają się same. Potrzebują tylko lekkiego cienia i niezbyt ciężkiej ziemi. Warto wiedzieć, że kwiaty i młode liście fiołków wonnych są jadalne.

Bez lilak
Czy ktoś wyobraża sobie maj bez kwitnących lilaków (zwanych powszechnie choć błędnie – bzami) i ich zapachu? To krzewy wyjątkowo łatwe w uprawie – żeby dobrze kwitły potrzebują trochę słońca. Warto też obcinać przekwitłe kwiatostany (zaraz po tym, jak przekwitną). Lilaki mogą mieć kwiaty w różnych odcieniach fioletu – od intensywnego, po róż (są też oczywiście białe). Nie wszyscy wiedzą, że z ich kwiatów można przygotować bardzo aromatyczną herbatę.