Myli się ten, kto myśli, że mól odzieżowy to ten sam, co mól spożywczy, tylko przemieścił się z szafki w kuchni do szafy ubraniowej.
Mole ubraniowe kontra mole spożywcze
– Mole spożywcze są brązowoszare, długość ich ciała wynosi nawet kilkanaście milimetrów, podobnie, jak rozpiętość skrzydeł – informuje Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Mole spożywcze pojawiają się praktycznie przez cały rok. Mole ubraniowe, czyli odzieżowe, mają żółty odcień i są drobniejsze od moli spożywczych. Te ubraniowe są o połowę mniejsze, długość ich ciała zwykle nie przekracza 9 milimetrów. Mają rozpiętość skrzydeł wynoszącą do 10–11 milimetrów. W ich przypadku widać pewną sezonowość. Mole odzieżowe pojawiają się najczęściej w połowie wiosny, na początku i na końcu lata.