Lilowce mają różne formy i kolory, jedne otwierają się czasem tylko na jeden dzień, inne intensywnie pachną (tych nie należy trzymać w wazonie w sypialni), a jeszcze inne rodzą kwiaty przez całe lato.
Są niezwykle dekoracyjne i wytrzymałe. Zniosą deszczowe i upalne lata, a także wiatry, mają bowiem mocne, mięsiste łodygi.
Jak uprawiać liliowce
Nie mają zbyt wygórowanych wymagań glebowych, wprawdzie najlepiej udają się na podłożu wilgotnym, będą też rosły na piaskach. Stanowisko należy dla nich wybrać z rozmysłem, najlepiej półcieniste, z dostępem słońca przez 5–8 godzin dziennie.
Liliowce można sadzić na rabatach, skalniakach, wrzosowiskach, w pojedynczych kępach na trawniku czy na brzegu oczek wodnych. Co kilka lat (trzy, cztery) należy odmłodzić kępy i rozmnożyć byliny. Robimy to wiosną lub późnym latem.
Czytaj także: Rośliny do oczka wodnego
Do Europy trafiły z Azji, są hitem wśród ogrodników amerykańskich, którzy dla liliowców organizują coroczne festiwale prezentując kolejne ich odmiany. Polską, bogatą kolekcję liliowców można oglądać w arboretum w Wojsławicach (woj. dolnośląskie).
Odmiany liliowców:
- Bonanza – wielkokwiatowa, kwiaty żółte z brązowym środkami
- Sing Nachtigall Sing – kwiaty złocistożółte, płatki wywinięte
- Mensch Meier – różowo-żółte z brzegami płatków w kolorze jasnozielonym
- American Revolution – ciemnoczerwone
