
Lawendę możemy używać świeżej lub suszonej, a nawet zostawić ją w ogródku, jeśli chcemy tylko odstraszyć szkodniki. Możemy ją wąchać, jeść, kąpać się w niej i na wiele innych sposobów cieszyć się jej zapachem, smakiem i uspokajającą mocą.

Ciastka z lawendą
W przypadku tego przepisu świetnie sprawdzi się zarówno świeża, jak i suszona lawenda. W połączeniu z jabłkami, miodem i cytryną da niepowtarzalny smak.

Lawendowa lemoniada
Po przygotowaniu syropu lawendowego możemy dodać go do herbaty, wymieszać z wodą gazowaną dla orzeźwienia w gorące dni lub zrobić z nim wspaniałą lemoniadę, która stanie się hitem tego lata. Smakuje wspaniale!

Suszenie lawendy
- Lawendę najlepiej suszyć naturalnie. Kwiaty układamy w niewielkie pęczki, wiążemy łodyżki i wieszamy „do góry nogami”. Miejsce do suszenia lawendy musi być zacienione i przewiewne. Suszona na słońcu straci aromat, kolor i część właściwości. Jeśli chcemy z lawendy spleść ozdobną girlandę lub warkocz, robimy to ze świeżych kwiatów i suszymy już po wykonaniu - pisze Katarzyna Laszczak w swoim artykule dla portalu regioDom.