Lawendę można uprawiać z nasion, choć łatwiej kupić gotową sadzonkę. Można ją sadzić przez cały sezon. Rośliną można obsadzić krawędzie rabat i skalniaki, dobrze będzie też wyglądać w centralnym miejscu trawnika jako samodzielny punkt kolorystyczny.
Dorasta zazwyczaj do około pół metra wysokości, intensywnie się rozrasta i kwitnie już od końca maja. Najwięcej kwiatów lawendy pojawia się w czerwcu, kiedy dzień trwa najdłużej.
Co lubi lawenda
Roślina ta nie ma zbyt dużych wymagań glebowych (ważne, żeby gleba miała odczyn zasadowy), jej korzenie sięgają głęboko. Lawenda nie przepada za sąsiedztwem iglaków, bo te w przeciwieństwie do niej wymagają ziemi kwaśnej. Z tego powodu nie nadaje się więc np. na wrzosowiska. Jest rośliną mrozodporną, choć na wszelki wypadek, jeśli zapowiadana jest bardzo mroźna zima, można ją okryć. Lawenda lubi stanowiska słoneczne. W trakcie upalnego lata trzeba ją podlewać, ale tak by nie przelać. Zasada ta dotyczy także lawendy uprawianej w donicach na balkonie.
Aby dobrze się rozkrzewiała należy ją regularnie przycinać. Trzeba to robić w sezonie kwitnienia i poza nim. Jeśli chcemy ozdobić kwiatami dom lub je zasuszyć należy je ścinać, gdy fioletowe kwiatki jeszcze zbyt się nie rozwinęły. Łodygi z kwiatami po ścięciu związujemy w pęczki i wieszamy "do góry nogami" do suszenia. Tak przygotowana lawenda będzie zimą doskonałą ozdobą domu. Zasuszone kwiaty można wykruszyć i wypełnić nimi lniane woreczki, które włożone do szafy z bielizną nadadzą jej cudowny zapach, odstraszając przy tym mole.
Lawenda w kuchni
Roślinę stosuje się także podczas przygotowywania posiłków. Świeże lub suszone liście i kwiaty są składnikiem marynat do mięs i ryb. Z kolei napar z lawendy to świetne lekarstwo na jesienne przeziębienia.
