Krzewy i drzewa owocowe w ogrodzie. Co uprawiać, by smakować własne owoce

Edyta Hanszke
BorówkiOwoce borówki dojrzewają od początku lipca do końca września
BorówkiOwoce borówki dojrzewają od początku lipca do końca września www.ogrody.opole.pl
Jagody goji, świdośliwa, jadalna róża, jagody amerykańskie - chętnie wybieramy je w tym roku do ogrodów. Nie tylko ładnie wyglądają i pięknie pachną, ale także można je jeść.

Jagody goji

**Jogody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) i kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum). To roślina lecznicza, nadająca się do konsumpcji i ozdobna, stosowana od stuleci w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Jest mrozoodporna i może rosnąć nawet w ubogiej glebie, ale na stanowiskach słonecznych. Można ją przypinać do kratek lub podpór (podobnie jak różę) lub pozostawić bez podpory.

Polecamy poradnikJak uprawiać kolcowój chiński w ogrodzie

Kolcowój chiński owocuje na czerwonopomarańczowo w okresie od sierpnia do października. Pierwsze owoce daje po roku od posadzenia. Owoce jagody goji zawierają sporo witaminy C, ale także witaminy z grupy B i witaminę E oraz mikroelementy cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, minerały i aminokwasy.

Ponoć regularne ich spożywanie wzmacnia odporność, stawy i kości, pomaga w leczeniu reumatyzmu oraz poprawia wzrok. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cukru. Hamuje też procesy starzenia. Z tego powodu owoce goji często nazywa się owocami wiecznej młodości.

Zobacz również: Agrest – krzew ogrodowy o pysznych owocach 

W krajach anglojęzycznych jagody goji określa się również mianem wolfberry, co można przetłumaczyć jako wilcza jagoda. W Polsce nazwy tej używa się dla innej rośliny (atropa belladonna), której nie należy spożywać, ponieważ jest trująca!

Kolcowój pospolity występuje również pospolici w niektórych regionach Polski. Jest uznawany za roślinę trującą, choć według najnowszych źródeł zaszkodzić mogą jedynie liście oraz niedojrzałe owoce (spożyte w dużych ilościach).

Zdaniem przedstawicieli Centrum Ogrodniczego Mrówka z Opola Jagody Goji podobnie jak innych owocujących drzew i krzewów cieszą się w tym roku ogromnym wzięciem. – Widocznie chcemy, żeby ogrody nie tylko ładnie wyglądały, ale też, żebyśmy mogli spróbować tego, co w nich rośnie – informuje przedstawiciel centrum.

Jakie jadane rośliny ogrodowe cieszą się jeszcze popularnością? Wymienić można świdośliwy, dereń jadalny, morwę białą i czarną, rosę rugosa, borówki amerykańskie obok porzeczek, agrestu czy aronii i rabarbaru malinowego.

Owoce świdośliwy

**Owoce świdośliwy możemy zbierać już na przełomie czerwca i lipca i jeść je bezpośrednio z krzewów lub robić z nich przetwory. Są w smaku lekko winne, słodkawe, choć bywają też dość mdłe. Przypominają kształtem małe jabłka, a ich barwa zmienia się w miarę dojrzewania z czerwonej, poprzez purpurową aż do prawie granatowej lub czarnej.

Tę roślinę warto uprawiać: Stewia – naturalny słodzik na zdrowie

Odmiany świdośliwy o smacznych owocach można jeść świeże. Mają one właściwości antynowotworowe. Często stosowane są też w ziołolecznictwie. Można z nich robić również dżemy, soki, konfitury i nalewki. 

Krzew urośnie nawet na ubogiej glebie (nie toleruje jednak stanowisk ekstremalnie suchych lub mocno podmokłych). Rośliny są mrozoodporne i mogą rosnąć nawet 30 lat. Zaczynają owocować w 3–4 roku po posadzeniu. W okresie kwitnienia krzew świdośliwy pokryty jest białymi, małymi kwiatkami, a jesienią miewa czerwone liście. 

Rosa rugosa

Rosa rugosa (tzw. róża pomarszczona), kiedyś królowa żywopłotów, dziś wraca do łask w ogrodach w nowej odsłonie z powodu dobroczynnych owoców i smacznych płatków. Pochodzi z Azji wschodniej, m.in. Japonii, stąd bywa nazywana różą japońską, ewentualnie różą fałdzistolistną lub pomarszczoną z powodu kształtu liści.

Krzewy róży pomarszczonej sięgają ok. 1–1,5 metra wysokości i rosną szybko. Kwiaty pojawiają się w czerwcu, w pod koniec lata i jesienią można już zbierać czerwono-pomarańczowe owoce. Ponieważ róża fałdzistolistna może kwitnąć do przełomu września i października, to krzew zdobią jednocześnie piękne kwiaty i owoce. 

Krzewy tej odmiany róży można sadzić pojedynczo, w grupach 1–2 szt./mkw. lub tworzyć nieformowane żywopłoty. Musimy zostawić odstęp 1,5–2 metry pomiędzy roślinami. Z płatków tej odmiany rosy rugosa można robić konfitury, a owoce nadają się na przetwory, nalewki i wina.

Borówka wysoka

**Borówka wysoka (znana jako jagoda amerykańska) to krzew sięgający 3 metrów, pochodzący z Ameryki Północnej. Lubi ziemie lekkie, próchniczne, kwaśne i ciepłe. Zawartość próchnicy w glebie musi wynosić co najmniej 3,5%, ale najlepiej żeby to było nawet więcej niż 7%. Dlatego warto przed jej posadzeniem przebadać glebę. Ważne jest też utrzymywanie jej stałej wilgotności i obsypywanie krzewów ściółką z trocin drzew iglastych i kory sosnowej. 

Warto przeczytać: Azalie w ogrodzie

Odmiany borówki wysokiej kwitną od drugiej połowy maja aż do czerwca, a owoce dojrzewają od początku lipca do końca września. Przeciętnie z jednej odmiany zbiera się jagody przez 2-4 tygodnie. Owoce dojrzewają nierównomiernie i dlatego należy zbierać je 3-4 razy w kilkudniowych odstępach.

Ciekawostką w ogrodach może być też rabarbar malinowy. Przy odrobinie fantazji możemy posadzić rabarbar w dowolnym miejscu naszego ogrodu i mieć na podorędziu nie tylko surowiec na orzeźwiający kompot i pyszną szarlotkę ale również ciekawą kompozycję roślinną – zachęca przedstawiciel Centrum Ogrodniczego "Mrówka". 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom