Kalina koralowa to duży, liściasty krzew, który szybko się rozrasta (sięga nawet 4 metrów wysokości i szerokości). Dlatego decydując się na jej posadzenie, należy wybrać odpowiednie miejsce. Najlepiej na trawniku lub przy płocie albo pergoli. Kalina wymaga żyznej i wilgotnej gleby, w przeciwnym razie nie będzie odporna na ataki szkodników, m.in. mszycy.
Polecamy do ogrodu: Kalina sztywnolistna – charakterystyka, warunki glebowe tego krzewu
Jak dbać o kalinę
Jeśli gleba w ogrodzie jest słabej jakości, miejsca w których będzie rosła kalina można wzbogacić próchnicą. Roślina lubi słońce, choć udaje się także w półcieniu. Najobficiej kwitnie w intensywnym słońcu. Kalinę koralową trzeba osłonić od wiatru.
Przeczytaj PORADNIK: Odmiany kaliny koralowej – jak je uprawiać i przycinać
Nie trzeba jej ciąć, wystarczy usunąć słabe lub uszkodzone pędy. W lipcu i sierpniu, w przypadku gdy krzew jest bardzo gęsty, można wykonać cięcie odmładzające. Na przełomie września i października liście przebarwiają się na kolor żółty i czerwony, po czym opadają.
Owoce kaliny trzeba przemrozić
Purpurowoczerwone owoce mają specyficzny zapach, są też gorzkie. Aby nadawały się do spożycia, muszą być przemrożone. W swoim składzie mają dużo witamin C i PP oraz kwasy organiczne. Są składnikiem preparatów hamujących krwotoki i obniżających ciśnienie. Owoce kaliny przetrwają na krzewie nawet całą zimę, stając się upragnionym pokarmem ptaków.
Warto poznać: Rośliny, które zdobią ogród zimą
