Podczas przygotowywania posiłków okap czy płyta grzewcza często się brudzą. Przeczytaj porady dzięki którym utrzymanie kuchennych urządzeń w czystości będzie zadziwiająco łatwe.
Mikrofibra to ściereczka niezwykła
Wydawać by się mogło, że efektywne sprzątanie możliwe jest tylko dzięki użyciu różnych akcesoriów i silnych preparatów chemicznych. Niestety materiały, z których wykonany jest sprzęt AGD, często należy traktować delikatnie. Szczególnie dotyczy to stali nierdzewnej oraz urządzeń o wysokim połysku – ich powierzchnia jest bardzo podatna na wszelkiego rodzaju zarysowania i zacieki.
– Do czyszczenia sprzętu gospodarstwa domowego najlepszym wyborem będzie ściereczka z mikrofibry, która skutecznie usunie zabrudzenia, nie pozostawiając smug, bez konieczności użycia detergentów. Takie rozwiązanie jest nie tylko ekonomiczne, ale ekologiczne i bezpieczne dla alergików – mówi Piotr Piecha, ekspert marki Vileda. Aby wyczyścić sprzęt kuchenny, wystarczy tylko woda, którą ściereczki z mikrofibrą bardzo dobrze pochłaniają. Nie pozostawiają przy tym nieestetycznych smug. Można więc z ich pomocą wyczyścić i osuszyć także szklane elementy kuchenki mikrofalowej czy piekarnika. – Użycie ściereczki z mikrofibry nie spowoduje zarysowania czy zmatowienia powierzchni, dzięki czemu urządzenia zachowają charakterystyczny połysk i efektowny wygląd – dodaje ekspert.
Usuwamy uciążliwy brud w kuchni
Wyjątkowo uporczywy tłuszcz, który gromadzi się we wnętrzu piekarnika czy kuchenki mikrofalowej, łatwo usuniemy wykorzystując roztwór na bazie octu i cytryny. Wystarczy wstawić miskę z miksturą na kilka minut do kuchenki mikrofalowej lub piecyka, a parująca pod wpływem ciepła woda z octem i cytryną, osiadając na ściankach urządzenia, rozpuści brud. Następnie, aby pozbyć się zanieczyszczeń, wilgotną ściereczką należy dokładnie wytrzeć wnętrze.
Warto przeczytać: Domowe triki z wykorzystaniem octu
Natomiast w przypadku czyszczenia elementów wykonanych ze stali inox możemy wykorzystać dostępne na rynku specjalne preparaty przeznaczone do tego typu materiałów. Środki te tworzą cienką powłokę ochronną, która zapobiega przywieraniu zanieczyszczeń. Nie tylko więc czyszczą, ale konserwują i zabezpieczają stal.
W trosce o okap kuchenny
Ze względu na bliskie sąsiedztwo kuchenki i okapu to na nim właśnie w dużej mierze gromadzą się opary i tłuszcz. – Bardzo ważne jest regularne i dokładne czyszczenie okapu, ponieważ od tego w dużej mierze zależy jego prawidłowe działanie i wydajność – mówi Kamil Machura, manager ds. handlu w firmie Ciarko. Najwięcej oparów powstaje gdy przygotowujemy dania na płycie gazowej (oprócz plam z jedzenia dochodzą jeszcze cząstki spalanego gazu).
Przeczytaj: Zastosowanie soku z cytryny do porządków w domu
– Czyszcząc okap należy pamiętać, żeby używać tylko delikatnych tkanin i łagodnych detergentów. Bez względu na rodzaj tworzywa, z którego wykonany jest okap, do mycia nie wolno stosować środków ścierających takich jak popularne mleczka czyszczące. Po zakończeniu prac warto natłuścić jego powierzchnię specjalnym preparatem czy np. oliwką. Dzięki temu uzyskamy efektowny połysk – dodaje ekspert.

Z dobrym filtrem oczyścisz atmosferę
Co więcej, w przypadku okapów należy stale dbać o stan filtrów – Ma to wpływ na skuteczność pochłaniania nieprzyjemnych zapachów, ale także na bezpieczne użytkowanie sprzętu, ponieważ filtry nasączone tłuszczami stają się łatwopalne. Tradycyjne filtry aluminiowe odświeżymy za pomocą wody i ściereczki, np. z mikrofibry czy irchy, lub w zmywarce w temperaturze mycia do 50 stopni Celsjusza i przy niskiej zawartości soli – radzi Kamil Machura. W przypadku pozostałych filtrów: węglowych, akrylowych i włókninowych, po zużyciu niezbędna jest ich wymiana, ponieważ nie nadają się do czyszczenia czy regeneracji.
