Do uprawy kiełków w domu wystarczy słoik, nasiona kiełków, ciepła woda z kranu lub przegotowana, gazik i gumka recepturka. Kiełki mają smak podobny do dorosłego warzywa, które by z nich wyrosło. Dlatego trudno powiedzieć, które są najlepsze. Każdy powinien wybrać takie kiełki, które pasują mu smakiem.
Zobacz zdjęcia: Kiełkowniki jako modny i praktyczny dodatek we wnętrzu
Uwaga! Jeśli chcemy uprawiać kiełki w warunkach domowych, to musimy kupować nasiona, na których wyraźnie jest napisane, że są one przeznaczone na kiełki. Nie można korzystać z nasion ogródkowych, ponieważ są one nasączone różnymi substancjami chemicznymi, które pozostaną w wyhodowanych kiełkach.
Kiełki wyhodowane w domu można jeść na bieżąco lub przechowywać przez maksymalnie siedem dni w lodówce.
Jak samemu uprawiać kiełki? Tłumaczy to Tomasz Kok - autor bloga o tematyce ogrodniczej.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Polecamy również poradnik: Jak uprawiać kiełki – krok po kroku
