
Wybierz odmianę zgodnie z przeznaczeniem cebuli. Inna sprawdzi się do bieżącego spożycia, inna do przechowywania zimą, inna do konserwowania.

Największe zapotrzebowanie na wodę przypada w okresie
intensywnego zawiązywania cebul. Pamiętaj o usuwaniu chwastów.

Kiedy zbierać cebulę?
Za optymalny termin zbioru cebuli przeznaczonej do przechowywania uważa się moment, gdy ok. 70-80 proc. roślin na plantacji ma załamany szczypior, przy czym 3-4 liście na każdej roślinie są jeszcze zielone.
W Polsce powszechnie stosuje się zbiór cebuli w 2 etapach. Pierwszy to wykopanie cebuli i pozostawienie jej dla wstępnego podsuszenia w polu. Drugim etapem jest zbiór cebuli do skrzynek lub przewiezienie do przechowalni, gdzie odbywa się jej dalsze dosuszanie i przechowanie.

Przechowywanie cebuli
Przy sprzyjających warunkach pogody w okresie jesieni
(wysoka temperatura, brak opadów) proces dosuszania trwa około 2 tygodni.
Optymalna temperatura przechowywania cebuli to 0°C, wilgotność względna powietrza w granicach 65-75 proc. Cebula może być również przechowywana w stanie zamrożonym w stałej temperaturze -2° do -3°C. Długość okresu przechowania 8-12 miesięcy.