1 z 7
Przewijaj galerię w dół

fot. KitchenShaman (Pixabay.com)
Sproszkowane i całe goździki
Goździki można stosować w całości lub zmielone. Bardzo pożyteczny jest też goździkowy olejek eteryczny.
2 z 7

fot. _czu_czu_PL (pixabay.com)
Suszone goździki
Goździki zawierają dużo eugenolu – naturalnego związku chemicznego, który działa odkażająco i przeciwbólowo.
3 z 7

fot. PublicDomainPictures (Pixabay.com)
Przyprawy korzenne - goździki
Goździki należą do przypraw korzennych. Pasują do ciast, ale także mięs, kapusty, fasoli. Warto je do nich dodawać, bo wspomagają trawienie.
4 z 7

fot. https://www.gettyimages.com/galitskaya
Goździki mają słodki, lekko pikantny, korzenny aromat. Za ich smak i zapach odpowiada znajdujący się w nich olejek, który ma także właściwości lecznicze.