
Podagrycznik
To jedna z najbardziej znienawidzonych przez ogrodników roślin. Kiedy raz się pojawi, trudno się jej pozbyć, bo z łatwością rozrasta się przez podziemne rozłogi. Lubi grządki, bo odpowiada mu ziemia bogata w azot.
Jednak podagrycznik to roślina jadalna i zioło. Jada się jego młode liście (kiedy są błyszczące) – mają przyjemny, anyżkowy posmak. Można je również gotować, albo tylko zblanszować. Ma wiele substancji odżywczych.
Podagrycznik stosuje się też w kosmetyce (ma właściwości rozjaśniające) oraz ziołolecznictwie – działa m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie oraz lekko uspokajająco. Kiedyś wykorzystywano go w leczeniu dny moczanowej czyli podagry – stąd właśnie wzięła się nazwa podagrycznika.

Pokrzywa
Kto nie zna pokrzywy? To jeden z najbardziej powszechnych chwastów. I jedna z najbardziej wartościowych roślin, jakie występują w naszych ogrodach. Ma zastosowanie kulinarne, lecznicze, kosmetyczne, ogrodnicze, a także jako roślina włóknodajna i barwierska.
Pokrzywę można jeść – jest nie tylko smaczna, ale ma także wiele substancji odżywczych (witamin, soli mineralnych i białek). Jada się szczyty młodych roślin, na surowo (po zblanszowaniu lub zgnieceniu, żeby nie parzyły) lub gotowane (np. jako zupa).
Poza tym pokrzywa m.in. obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi, poprawia pracę wątroby i nerek, działa oczyszczająco. Znakomicie wpływa na skórę i włosy.
Pokrzywę warto wykorzystać także w ogrodzie. Gnojówka z pokrzywy jest doskonałym nawozem, a można ją także wykorzystać do zwalczania szkodników i chorób roślin. Do ochrony roślin stosuje się także łatwe do przygotowania wywary i wyciągi z pokrzywy.
Pokrzywa jest rośliną żywicielską kilku gatunków motyli. To jej liśćmi żywią się gąsienice pięknych rusałek, które chętnie widujemy w ogrodach.

Portulaka
Portulaka pospolita zwana też warzywną nie jest może tak powszechna jak pokrzywa, ale jest pospolitą rośliną. Niewysoka, ma płożące się pędy, często pojawia się na suchych, piaszczystych ziemiach
Jedną z jej odmian uprawia się jako warzywo. Ale i tę dziką można jeść. Ma ona przyjemny, lekko kwaskowy smak i wspomaga trawienie. Ale zawiera też dużo przeciwutleniaczy, kwas omega 3, witaminy (A i C) oraz składniki mineralne. Portulaka jest ważnym składnikiem zdrowej kuchni śródziemnomorskiej (na południu Europy jest bardziej pospolita niż u nas). Można ją jeść na surową lub po lekkim obgotowaniu.
W ogrodach i na balkonach często spotyka się jej bardziej urodziwą kuzynkę – portulakę wielkokwiatową, uprawianą ze względu na duże i kolorowe kwiaty.
licencja CC BY-SA 4.0

Skrzyp polny
Skrzyp, jeśli pojawia się w ogrodzie, szybko staje się znienawidzoną rośliną. Bardzo trudno się go pozbyć, bo odrasta z najmniejszego fragmentu kłącza pozostawionego w ziemi. A ponieważ sięgają one bardzo głęboko, ich skuteczne wyrwanie lub wykopanie jest niemal niemożliwe.
Skrzyp polny ma jednak wiele zalet. Ponieważ zawiera mnóstwo krzemionki doskonale wpływa na elastyczność skóry, wzmacnia włosy i paznokcie (stosuje się do wewnętrznie). Poza tym działa m.in. wzmacniająco, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz kamieni w układzie moczowym. Uwaga: właściwości lecznicze ma tylko skrzyp polny.
W ogrodach mogą się pojawić również inne gatunki skrzypu. Wszystkie możemy wykorzystać w ogrodzie. Gnojówki, wywary i wyciągi ze skrzypu przydadzą się do nawożenia roślin oraz zwalczania szkodników roślin i chorób.