
Samodzielne przygotowanie rozsad warzyw wymaga nieco czasu i pracy, ale warto to zrobić. Zobacz, jakie warzywa wybrać, kiedy je siać, sadzić i na co zwrócić uwagę. Przejdź do kolejnych zdjęć używając strzałek lub przycisku NASTĘPNE.

Arbuzy
Termin siewu: marzec - połowa kwietnia, nasiona sieje się na głębokości ok. 3 cm, wysadzanie na miejsce stałe – po 15 maja. Arbuzów nie należy pikować, trzeba je posiać do pojedynczych doniczek, najlepiej torfowych (rośliny sadzi się razem z nimi; wynika to z faktu, że bardzo źle znoszą przesadzanie).

Bakłażany
Termin siewu: marzec maksymalnie do połowy kwietnia, nasiona sieje się na głębokości 0,5-1 cm (najlepiej do pojedynczych doniczek), wysadzanie na miejsce stałe – po 15 maja; bakłażany najlepiej udają się pod osłonami.

Brukselka
Termin siewu: połowa kwietnia-połowa maja, nasiona sieje się na głębokości 0,5-1 cm, wysadzanie na miejsce stałe – po 15 maja. Uwaga: brukselka należy do wyjątków wśród opisanych tu roślin, ponieważ do kiełkowania potrzebuje niezbyt wysokiej temperatury (12-18 st. C). Rozsadę można przygotować w inspekcie lub pod tunelem foliowym.