Wśród przebadanych 40 różnorodnych owoców i warzyw borówka amerykańska ma najwięcej przeciwutleniaczy. Naturalne oksydanty wraz z witaminami A, C i E usuwają z organizmu człowieka nadmiar **wolnych rodników**, będących jedną z przyczyn występowania chorób nowotworowych.
Borówki zawierają także kwas galowy i foliowy. Ten ostatni przeciwdziała wadom rozwojowym u noworodków. Powinien być przyjmowany przez przyszłe mamy.
Warto więc posadzić we własnym ogrodzie tę „witaminową bombę", tym bardziej, że w sklepach za niewielki pojemnik owoców borówki trzeba zapłacić około 10 złotych.
Zobacz, jak sadzić borówkę amerykańską
Dla sadzonki wykopujemy dołek o głębokości co najmniej 40 cm. Na dno układamy agrowłókninę. Następnie mieszamy torf kwaśny z korą sosnową i glebą z ogrodu oraz mieszamy je od razu z nawozem do roślin kwasolubnych.
Źródło: Agencja TVN/x-news
Borówka amerykańska – w jakich warunkach rozwija się prawidłowo?
Borówka lubi zaciszne i słoneczne miejsca. Do wzrostu potrzebuje ciepła. Wiosenne, przedłużające się chłody mogą opóźnić pojawienie się pąków kwiatowych. Jeśli podczas kwitnienia zapowiadane są przymrozki, krzewy borówki amerykańskiej należy przykryć włókniną. Nie należy jej sadzić w miejscach, które nawet okresowo pokrywa cień – wtedy borówka słabiej owocuje. Borówka nie toleruje przedłużającej się suszy, szczególnie w maju i czerwcu. Roślinę trzeba wtedy intensywnie nawadniać. Trzeba też pamiętać, że borówka nie lubi terenów zalewowych.
Przeczytaj więcej: Kiedy sadzić i jak uprawiać borówkę amerykańską
Najlepiej udaje się na glebach próchniczych i koniecznie kwaśnych. Najlepsze pH dla borówki wynosi od 3,5 do 4,5. Jeśli jest ono wyższe zahamowany zostaje wzrost rośliny, a liście przybierają kolor pomarańczowy.
Kiedy sadzić borówkę amerykańską?
Najlepszym okresem do tworzenia przydomowych plantacji jest wrzesień. Dwuletnie krzewy dostępne są w centrach ogrodniczych i szkółkach. Najlepiej sadzić je koło siebie, wydzielając w ogrodzie małe poletko na uprawę borówkową. Owoce dojrzewają, w zależności od odmiany od połowy lipca (odmiany wczesne: Earliblue, Patriot, Spartan do końcówki września, a nawet pierwszych dni października (odmiany późne: Jersey, Late Blue). Po przemarznięciu owoce borówki amerykańskiej nie nadają się do jedzenia, są wodniste i opadają z krzaczka.
Większość odmian dojrzewa w dwóch pierwszych tygodniach sierpnia. Są doskonałe do spożywania na surowo i w wypiekach. Nadają się również do mrożenia.
Odmiany borówki amerykańskiej
- Earliblue: wczesna, jagody duże, lekko spłaszczone
- Patrot: wczesna, pędy wytrzymują morzy do minus 30 stopni Celsjusza, owoce bardzo aromatyczne
- Northland: najbardziej odporna na mróz, jagody średniej wielkości, jędrne, dobre na mrożonki
- Berkeley: dojrzewa w drugiej połowie sierpnia, jagody bardzo duże, mało aromatyczne
- Bluegold: obficie owocuje, liście niezwykle ozdobne, w czasie przebarwiania
- Darrow: bardzo duże owoce, smaczne, winnosłodkie, dojrzewają na początku września.
Więcej o uprawie borówki amerykańskiej dowiesz się na forumogrodowe.pl

