Zupa z pokrzywy na dwa sposoby. Która jest lepsza? Spróbuj obu na zdrowie. Zobacz przepisy i właściwości

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zupa z pokrzywy to hit wiosny – lekkie danie działa odżywczo, wzmacniająco i oczyszczająco na organizm. Przepis ma wiele wersji, jednak dominują dwie. Warto spróbować obu i poeksperymentować z dodatkami. Przygotowanie zupy krem z pokrzywy czy zupy pokrzywowo-szczawiowej wcale nie jest trudne.

Spis treści

Zupa z pokrzywy – właściwości i zbiór rośliny

Zupa z pokrzywy to popularne wiosenne danie z leczniczego chwastu, który wzmacnia i oczyszcza organizm. Działa moczopędnie, pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi, poprawia trawienie i łagodzi stany zapalne.

Zupa z pokrzywy z jajkiem ugotowanym na twardo na drewnianym stole
Zupa z pokrzywy to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, np. jajkiem, ziemniakami, kaszą jaglaną, ryżem czy wiosennym szczawiem minadezhda/123RF

Pokrzywa dostarcza cenne składniki mineralne, przeciwzapalne antyoksydanty i witaminę C. Właściwości zupy z pokrzywy są szczególnie cenne w przypadku potrawy przygotowanej ze składników roślinnych. W takiej postaci działa alkalizująco, czyli neutralizuje nadmiar powstających związków kwasotwórczych, a także wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn.

Sprawdź: W tych problemach pomaga pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest jedną z najzdrowszych dzikich roślin jadalnych, a jej popularności nie szkodzą parzące włoski. Aby uniknąć działania zawartego w nich kwasu mrówkowego, roślinę należy zbierać w grubych rękawiczkach i unikać jedzenia na surowo. Można jednak ją wygnieść, dobrze działa też umycie i mechaniczne osuszenie np. papierowym ręcznikiem, a także drobne posiekanie lub zblendowanie.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Istnieją dwie główne szkoły przyrządzania zupy z pokrzywy: jako krem oraz w postaci klasycznej, gdzie roślina jest pokrojona jak szczaw czy szpinak. Często dodaje się do niej szczawiu, co pomaga uzyskać bardziej kwaśny smak potrawy.

Jak zrobić zupę krem z pokrzywy?

Zupa krem z pokrzywy to danie, które przygotowuje się z dziko rosnących roślin. Można zbierać je się do jedzenia w okresie wiosennym, ale koniecznie z młodych roślin przed kwitnieniem. Wystarczy ugotować je z dodatkami i zblendować.

Zupę z pokrzywy można zrobić z młodych listków i cienkich łodyżek. Starsze części i rośliny są niepolecane do spożycia ze względu na zawartość ostrych kryształów krzemionki, nie mają też już tak cennych wartości odżywczych i zdrowotnych.

Przepis na kremową zupę z młodej pokrzywy:
Składniki:

  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 500 g pokrzywy,
  • 200 g ziemniaków,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • jogurt naturalny i grzanki do podania (opcjonalnie).

Czytaj też: Przepisy na lecznicze przetwory z pokrzywy

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie.
  2. Dodaj pokrojoną pokrzywę i kostki ziemniaków, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Zmiksuj zupę na krem i dopraw do smaku.
  4. Podawaj z łyżką jogurtu i ew. z grzankami.

Zupa z pokrzywy i szczawiu – przepis z jajkiem

Zupa z pokrzywy i szczawiu to popularne połączenie ziół dostępnych wczesną wiosną. Zbierany w kwietniu i maju szczaw (Rumex) jest świetnym źródłem witaminy C, które uzupełnia dawki zawarte w pokrzywie.

Składniki:

  • 300 g młodej pokrzywy,
  • 200 g szczawiu polnego,
  • 1 litr bulionu z razem włoszczyzną,
  • 1/2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 jaja na twardo,
  • 1/2 szkl. śmietany 12 proc. tł.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bulion na podsmażonej włoszczyźnie (ew. z mięsem, np. 0,5 kg wołowiny z kością)
  2. Zagotuj wodę w ganku, wrzuć na 2 min pokrzywę i szczaw, przełóż do lodowatej wody i odcedź (ten krok można ominąć i gotować później bulion z zieleniną przez 15 min).
  3. Do gorącego bulionu z kawałkami warzyw wrzuć pokrzywę i szczaw, gotuj ok. 10 min.
  4. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i mieszaj energicznie do połączenia składników, po czym dodaj do zupy.
  5. Zabiel zupę śmietaną i podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Kwaśny smak szczawiu jest atutem w daniach takich jak zupa, ale też poważną wadą dla osób ze skłonnością do powstawania kamieni nerkowych i dną moczanową. W takim przypadku należy unikać szczawiu i innych bogatych źródeł kwasu szczawiowego, który łatwo wytrąca się w postaci drażniących tkanki kryształów.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia