9 z 13

fot. Feloscho/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Piestrówka żółtawa
To grzyb, który można pomylić z truflą, tym bardziej, że jest częściowo podziemny. Jest niejadalny (starsze owocniki śmierdzą).
licencja
10 z 13

fot. amadej trnkoczy (amadej) at Mushroom Observer/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Piestrówka żółtawa – przekrój
Również we wnętrzu tego grzyba nie ma mozaikowatej struktury.
licencja
11 z 13

fot. Stu's Images/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Purchawka chropowata
Purchawki to pospolite grzyby, a w Polsce rośnie kilka ich gatunków. Wszystkie są jadalne, ale tylko młode, gdy ich środek jest zwarty i biały.
licencja
12 z 13

fot. Ron Pastorino (Ronpast) at Mushroom Observe/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Kurzawka ołowiana
Kurzawki są często mylone z purchawkami. Również one są jadalne, ale tylko młode owocniki, białe w środku.
licencja