4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by...
fot. dghchocolatier (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kakao (i czekolada)

Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by było, gdyby nie odkrycie Ameryki. To właśnie tam, a dokładniej mówiąc - w Meksyku zaczęto uprawiać kakaowce i wykorzystywać ziarna tych drzew. Produkowano z nich przede wszystkim ekskluzywny napój o nazwie xocolati (to od niego pochodzi nazwa „czekolada"). Był on znany już niemal 3 tysiące lat temu, jednak dostępny tylko dla najwyższych warstw społeczeństwa i pijany przede wszystkim podczas różnych obrzędów. Był on gorzki, doprawiany m.in. chilli i daleko odbiegał smakiem od tego, co kojarzymy z kakao lub czekoladą.

Ziarna kakaowca w Europie doceniono dopiero w XVII wieku, kiedy zaczęto je przygotowywać podobnie, jak współczesne kakao (roztarte ziarna z mlekiem i cukrem). Jednak na wynalezienie czekolady trzeba było czekać aż do XIX wieku!

Zobacz również

Nowy napastnik Comarch Cracovii, ostatnio grał w Tychach

Nowy napastnik Comarch Cracovii, ostatnio grał w Tychach

Max Verstappen przerywa milczenie w sprawie odejścia Adriana Neweya z Red Bulla

Max Verstappen przerywa milczenie w sprawie odejścia Adriana Neweya z Red Bulla

Polecamy

Żółte plamy w brodziku spędzały mi sen z powiek. Ta pasta uratowała mój prysznic

Żółte plamy w brodziku spędzały mi sen z powiek. Ta pasta uratowała mój prysznic

Gdzie wyrzucić resztki nawozów i innej ogrodowej „chemii”. Sprawdź

Gdzie wyrzucić resztki nawozów i innej ogrodowej „chemii”. Sprawdź

Polska „czarna wdowa” to świetna roślina i ma kwiaty w niespotykanym kolorze

Polska „czarna wdowa” to świetna roślina i ma kwiaty w niespotykanym kolorze