
Rokitnik i ognik
Obydwie rośliny to krzewy o ładnych, pomarańczowoczerwonych owocach (ogniki mogą mieć także żółte oraz czerwone). Ich pomylenie nie będzie miało tragicznych skutków, ale nieprzyjemne – owszem. Niekoniecznie doczekamy się również wzmocnienia organizmu.
Rzecz w tym, że dużo pożytecznych właściwości mają owoce rokitnika (m.in. mnóstwo witaminy C), natomiast owoce ognika są ich pozbawione. W dodatku owoce ognika mogą powodować zatrucia pokarmowe (jeśli zjemy pestki), poza tym są mdłe w smaku (choć bywa, że robi się z nich galaretki i dżemy).
Obydwa krzewy najłatwiej odróżnić po liściach, które u rokitnika są wąskie, dość długie. Co ważne – są pokryte drobnymi włoskami. Z wierzchu są zielone lub szarozielone, od spodu – srebrzyste. Natomiast ognik ma liście mniej wydłużone i intensywnie zielone. Owoce ognika są kuliste z wyraźnym, czarnym tzw. kielichem na spodzie (tak jak np. w jabłku) i osadzone na cienkich szypułkach. Owoce rokitnika są bardziej jajowate i rosną niemal „przyklejone” do gałązek.

Poziomka i poziomkówka
Poziomki to pyszne owoce, które można napotkać i w lasach, i w ogrodach. Nieduże, ale pełne smaku, czerwone o wydłużonym kształcie. Zwisają z łodyżek, wyrastających z kępek trójdzielnych liści. Wcześniej mają kwiatki o białych płatkach i żółtym oczku. Są pyszne i zdrowe.
Co jednak, gdy na swej drodze, albo w ogrodzie napotkamy „poziomkę” bardziej okrągłą niż podłużną, której owoc jest wzniesiony do góry? Liście również żywo przypominają poziomkę, jednak kwiaty mają żółte płatki? Wtedy mamy do czynienia z poziomkówką indyjską.
Ta roślina bywa sprzedawana jako ozdobna (tzw. ozdobna poziomka), ale często pojawia się sama i intensywnie rozrasta. Na szczęście pomylenie owoców poziomki i poziomkówki nie jest groźne, tylko niesmaczne. Poziomkówki są pozbawione smaku, a ich „pestki” bardzo twarde.

Jasnota biała i pokrzywa
Podobnie, szczególnie kiedy nie kwitną, wyglądają pokrzywa i jasnota biała. Tę ostatnią nazywa się również głuchą pokrzywą. Obie rośliny są uważane za chwasty, ale to też zioła o pożytecznych, ale różnych właściwościach. Ich pomylenie może też skończyć się boleśnie w bezpośrednim kontakcie z rośliną – pokrzywa parzy, a jasnota – nie.
Obie rośliny mają podobne liście, o kształcie zbliżonym do trójkąta i ząbkowanych brzegach. U obu gatunków są one pokryte włoskami, ale dotknięcie jasnoty nie skończy się poparzeniem. Natomiast jasnotę i pokrzywę bardzo łatwo odróżnić po kwiatach. Jasnota ma dość duże tzw. kwiaty wargowe w białym kolorze, natomiast pokrzywa – bardzo drobne, zielonkawe i zebrane w wiszące kwiatostany.

Lilie i liliowce
Obydwa gatunki są równie pięknie, co popularne i nagminnie mylone. Jest jednak sporo różnic. Kwiaty lillii mocno pachną, są dość trwałe i wyrastają na łodygach pokrytych liśćmi. Kwiaty liliowców nie mają zapachu, są rozwinięte przez jeden dzień. Wyrastają na nagich łodygach, a ich liście tworzą kępy. Poza tym lilie mają cebule, a liliowce kłącza. Te rośliny nie są zbierane jako jadalne czy lecznicze, ale również warto odróżniać, bo mają różne wymagania uprawowe.