
Oleander
Oleandry w Polsce są uprawiane jako rośliny doniczkowe. Latem przeważnie zdobią tarasy (na zdjęciu pośrodku), a zimy spędzają w domach (nie są odporne na mróz). Trzeba jednak wiedzieć, że te rośliny są śmiertelnie trujące po spożyciu. Niebezpieczne są wszystkie ich części. Do cięcia oleandrów i tym podobnych zabiegów pielęgnacyjnych zakładajmy rękawiczki.

Poinsecja (gwiazda betlejemska)
Poinsecja zwana gwiazdą betlejemską jest niezwykle popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia. Niestety jej zjedzenie spowoduje zatrucie, a bezpośredni kontakt z sokiem – nieprzyjemne podrażnienia. Absolutnie nie używajmy jej liści albo gałązek do dekorowania świątecznych potraw albo nakryć!

Psianka koralowa
Do toksycznych roślin o niewinnym, a nawet kuszącym wyglądzie należy psianka koralowa. To niewielka roślina o drobnych liściach, jest pokryta dekoracyjnymi czerwono-pomarańczowymi owocami. Niestety ich zjedzenie spowoduje ciężkie zatrucie pokarmowe. Dlatego nie pomylmy psianki koralowej z papryczką czy pomidorkami koktajlowymi. Nie róbmy też z niej prezentu rodzicom małych dzieci – jej owoce wyglądają na jadalne, a wcale takie nie są.

Skrzydłokwiat
Piękny, popularny i pożyteczny (skutecznie oczyszcza powietrze) skrzydłokwiat również może zaszkodzić przy bezpośrednim kontakcie z uszkodzonymi fragmentami rośliny. Zjedzenie kawałka skrzydłokwiatu spowoduje nie tylko silne podrażnienie jamy ustnej i gardła, ale też zatrucie pokarmowe i zaburzenia pracy serca. Trzeba także uważać, żeby sok nie dostał się do oczu, nosa czy ust.