
Marchew
Niezastąpione źródło beta-karotenu. Najbardziej znana jest ta klasyczna - w pomarańczowym odcieniu, zdarzają się jednak odmiany białe, żółte, a nawet ciemnofioletowe. Młode warzywa pojawiają się latem, zimą konsumuje się zebrane w okresie jesiennym. Przy odpowiedniej konserwacji korzenie przetrwają cały chłodny sezon. Obecnie na straganach za kilogram marchwi płaci się średnio 3 zł.

Pietruszka, seler i por
Podobnie jak marchew, pietruszka również przetrwa zimę. Nie ma klasycznego rosołu lub pomidorowej bez akompaniamentu włoszczyzny. A dopełniają go też seler i por. Warzywa są dostępne na większości bazarowych stoisk. Najdroższa jest pietruszka - niektórzy chcą za nią nawet 8 zł/kg, złotówkę/dwie tańszy jest seler, najmniej płaci się za pora - maksymalnie 2,5 zł za sztukę.

Kapusta biała
Z jednej główki kapusty można wyczarować mnóstwo sycących i aromatycznych dań. Sezon na krajowe świeże warzywa trwa do listopada, potem dostępne jest z chłodni. W surowej formie sprawdzi się w surówkach, po obróbce cieplnej będzie bazą do gołąbków, bigosu, farszu na pierogi lub zupy.