
Pistacje to pestki owoców pistacji zwyczajnej
Z rodziny nanerczowatych pochodzą też pistacje właściwe, dostarczające oczywiście pistacji. Rosną one w regionach bliższych nam geograficznie (Azja Środkowa i Azja Mniejsza) i należą do jednych z najdawniej wykorzystywanych roślin uprawnych. Dojrzałe owoce pistacji są czerwonawe, a to co jemy, to pestka. Otaczająca ją łupina sama pęka, kiedy owoc jest dojrzały.

Kasza gryczana to owoce (orzechy) gryki zwyczajnej
Zwróćmy może też uwagę na rośliny, które coraz częściej (i słusznie) stanowią dodatek do obiadu. Mowa o kaszy gryczanej oraz jaglanej. Kasza gryczana to owoce (orzechy!) gryki zwyczajnej. To średniej wysokości roślina, spokrewniona z rdestem. Ma kwiaty białe (stąd właśnie „gryka jak śnieg biała”), ale też różowe i czerwone, osadzone na czerwonawych lub brunatnozielonych łodygach.

Kasza jaglana to ziarniaki prosa zwyczajnego
O ile nazwa gryki i kaszy jest blisko związana, o tyle roślina, z której uzyskuje się kaszę jaglaną, nie jest tak oczywista. A jest nią proso zwyczajne, czyli gatunek jednorocznej trawy. Pomimo że „moda” na kaszę jaglaną panuje od stosunkowo niedawna, to proso należy do najstarszych roślin uprawnych, zaś „jagły” to jego prasłowiańska nazwa.

Brukselka to odmiana kapusty
Jeśli macie ochotę na jakąś jarzynę do kaszy, to proponujemy brukselkę. Rośnie ona niewątpliwie ciekawie – nasze miniaturowe kapustki wyrastają z silnej łodygi, zwieńczonej jakby roztrzepaną kapustą. W rzeczywistości są one silnie skróconymi pędami bocznymi rośliny, występującej pod oficjalną nazwą kapusta warzywna brukselska.