
Kurkuma
Jadalną częścią jest kłącze kurkumy długiej - niekiedy można kupić je w całości (wstępnie jest poddawane stabilizującej obróbce), najczęściej jednak znamy kurkumę pod postacią intensywnie pomarańczowego proszku.

Orzeszki ziemne – orzacha podziemna
Orzechy należą do smaczniejszych i zdrowszych przekąsek, trzeba jednak pamiętać, że mogą one silnie uczulać, szczególnie orzeszki ziemne. I właśnie popularne fistaszki są dość zadziwiające, bo wcale nie są orzechami. To owoce rośliny strączkowej – orzachy podziemnej.

Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne rzeczywiście rosną w ziemi. Pomimo że roślina wytwarza kwiaty również w górnej części łodygi, to owoce w postaci strączków, powstają tylko w dolnej części. Po ich zawiązaniu, roślina „wpycha” je pod ziemię, gdzie dojrzewają. Dlatego właśnie mamy orzeszki ziemne.

Orzechy nerkowca
Nerkowce to owoce nanercza zachodniego. To tropikalne drzewo średniej wielkości, blisko spokrewnione z mango. To, co nietypowe, to dwuczęściowy owoc. Górna część to tzw. jabłko, w którym osadzony jest owoc właściwy, zawierający jedno nasiono. To właśnie nasz orzeszek.
Warto wiedzieć, że w krajach, gdzie nanercza są uprawiane, wykorzystuje się kulinarnie także górne części owoców (jabłka). Natomiast łupiny orzecha, zawierają odkażający (i żrący) olej, który stosuje się m.in. w przemyśle chemicznym.