9 z 12

fot. Holger Krisp/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Lejkoporek olszowy
Lejkoporek olszowy można pomylić niektórymi maślakami. Nie jest to groźne, bo to również grzyb jadalny, choć niezbyt smaczny.
licencja
10 z 12

fot. Holger Krisp/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Maślaczek pieprzowy
Ten grzyb również bywa mylony z maślakami. Nie jest trujący, ale ma ostry smak i przez to jest zaliczany do grzybów niejadalnych.
licencja
11 z 12

fot. Jason Hollinger/wikimedia.commons CC BY-SA 2.0
Borowiec dęty
Borowiec dęty to grzyb również mylony z maślakami (ostatnio nawet mykolodzy zaliczają go do maślaków). Jest jadalny, ale niezbyt smaczny, a ponadto to grzyb pod częściową ochroną. Charakterystyczny jest częściowo pusty trzon.
licencja