2 z 3
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ubijając pianę na bezę dodaje się łyżeczkę mąki...
fot. Fot. OSM Piątnica

Mąka ziemniaczana – właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni

Ubijając pianę na bezę dodaje się łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Po co skrobia do bezy? Sprawia ona, że beza uzyskuje twardszą i grubszą warstwę zewnętrzną, która jest wskazana, gdy robimy tort bezowy przekładany kremami. Mąka zmienia strukturę bezy, dlatego pęka ona w czasie suszenia (w temp. 80–90 stopni Celsjusza). Takie pęknięcia nie są dobre, jeśli wypiekamy małe bezy i wtedy najlepiej zrezygnować z dodawania skrobi do piany z białek.

Zobacz również

Horror w turnieju w Madrycie: Była partnerka Świątek padła nieprzytomna na korcie

Horror w turnieju w Madrycie: Była partnerka Świątek padła nieprzytomna na korcie

TMiBZK podsumowało miniony aktywny rok. Zarząd jednogłośnie z absolutorium!

TMiBZK podsumowało miniony aktywny rok. Zarząd jednogłośnie z absolutorium!

Polecamy

Kwiaty pod ochroną możesz mieć w ogrodzie, ale pod pewnymi warunkami. Sprawdź

Kwiaty pod ochroną możesz mieć w ogrodzie, ale pod pewnymi warunkami. Sprawdź

Miałam je wszędzie. Małe mrówki w domu – od tego proszku uciekały jak poparzone

Miałam je wszędzie. Małe mrówki w domu – od tego proszku uciekały jak poparzone

Tego robaka znalazłam w ryżu i herbacie. Żywiak chlebowiec – jak się go pozbyć?

Tego robaka znalazłam w ryżu i herbacie. Żywiak chlebowiec – jak się go pozbyć?