Jak długo można przechowywać warzywa? Poznaj najtrwalsze z nich. Niektóre wytrzymają w dobrym stanie całą jesień, a nawet zimę

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Między innymi cebula należy do warzyw trwałych i można ją przechowywać przez wiele miesięcy, o ile ma dogodne warunki.
Między innymi cebula należy do warzyw trwałych i można ją przechowywać przez wiele miesięcy, o ile ma dogodne warunki. Paweł Dubiel
Warzywa po zbiorze mogą służyć nam jeszcze dłuższy czas, choć nie wszystkie przez wiele tygodni. Sprawdzamy, jak długo da się przechowywać warzywa w dobrej kondycji. Ze względu na trwałość przechowalniczą dzielą się na 3 grupy. Bób, jarmuż czy ogórek nie poleży tyle czasu, co cukinia, pomidory czy papryka. Tę rywalizację, które warzywo dłużej wytrzyma w dobrej formie i prawidłowo przechowywane, i tak wygrywają m.in. marchew, cebula, burak ćwikłowy czy czosnek.

Spis treści

Zapasy to dobra rzecz, jeśli pamiętamy o czasie, w jakim trzeba je zużyć, a w przypadku żywności - spożyć lub przetworzyć.

Pomidory i papryka należą do warzyw ciepłolubnych, dlatego trzeba je zebrać przed przymrozkami. Dłużej mogą poczekać warzywa korzeniowe. Wrażliwości na niskie temperatury oraz intensywność oddychania różnicują poszczególne gatunki warzyw, a tym samym ich możliwości przechowalnicze. Ze względu na trwałość warzywa dzieli się na 3 grupy.

Przeczytaj też: Worek cebuli albo marchewki wyjdzie taniej niż na kilogramy? Sprawdzamy, czy zapas zawsze się opłaca

Warzywa trwałe: Warzywa trwałe – przechowywane przez okres 3-12 miesięcy

Warzywa te, charakteryzują się wyższą zawartością suchej masy, wytrzymałością na niskie temperatury oraz większą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i małą intensywnością oddychania, wyjaśniają specjaliści z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w opracowaniu Innowacyjne metody przechowywania. Do trwałych warzyw należą te, których część jadalną stanowią: korzenie, zgrubienia, główki, cebule.

Warzywa trwałe — zalicza się do nich:

  • Brukiew
  • Burak ćwikłowy
  • Cebula
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Cykoria - korzenie
  • Kapusta głowiasta
  • Marchew
  • Pasternak
  • Pietruszka
  • Por
  • Salsefia
  • Seler korzeniowy
  • Skorzonera
  • Szalotka

Warzywa średniotrwałe — przechowywane przez okres 2-24 tygodni

W tej grupie są warzywa, których częścią jadalną są owoce (pomidor, papryka) lub kwiatostan (kalafior) i liście (kapusta pekińska). Intensywniej oddychają i mają większą wrażliwość na niskie temperatury. Długość okresu ich przechowywania jest uzależniona od tempa pozbiorczego dojrzewania i starzenia się.

Warzywa średniotrwałe to:

  • Arbuz
  • Brokuł
  • Cebula siedmiolatka
  • Cukinia
  • Dynia
  • Fenkuł
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Kapusta brukselska
  • Kapusta pekińska
  • Melon
  • Miechunka
  • Oberżyna
  • Papryka
  • Pomidor (owoce zielone)
  • Rzepa
  • Rzodkiew
  • Seler naciowy

Warzywa nietrwałe – których okres przechowywania nie przekracza 28 dni

D najmniej trwałych warzywa zaliczamy gatunki, których część jadalną stanowią liście (jarmuż) lub owoce (ogórek). Duża zawartość wody i najwyższa intensywność oddychania sprawia, że wymagają dużej wilgotności podczas przechowywania. Ich przechowywanie zależy przede wszystkim od warunków otoczenia, niektóre warzywa są wrażliwe na niskie temperatury (fasolka szparagowa).

Warzywa nietrwałe to:

  • Bób zielony
  • Endywia
  • Fasola szparagowa
  • Groch zielony
  • Jarmuż
  • Karczoch
  • Kukurydza cukrowa
  • Ogórek
  • Pieczarka
  • Pomidor (dojrzały)
  • Rzodkiewka
  • Sałata
  • Szczaw zwyczajny
  • Szparag
  • Szpinak
  • Rabarbar
  • Natki warzyw
  • Warzywa pęczkowe
  • Zioła (świeże)

Źródło: Centrum Doradztwa Rolniczego

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.