1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Wodę po gotowaniu wielu produktów i warzyw warto...
fot. Anna Shvets/pexels.com

Wodę po gotowaniu wielu produktów i warzyw warto wykorzystać. Nie inaczej jest z wodą po kiszonkach. Poznaj sprytne triki! Przejdź do kolejnych zdjęć, użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE.

2 z 11
Wodę po gotowaniu ryżu można wykorzystać dla urody oraz...
fot. Congerdesign (pixabay.com)

Woda po gotowaniu ryżu

Wodę po gotowaniu ryżu można wykorzystać dla urody oraz zdrowia. UWAGA: nie może to być woda po ryżu w woreczkach. Można ją wykorzystać następująco:
- jako tonik do twarzy – działa oczyszczająco, wygładzająco, zmniejsza przebarwienia, pomaga także przy trądziku,
- do kąpieli – łagodzi podrażnienia skóry, działa wygładzająco i kojąco, jest polecana szczególnie do skóry suchej,
- jako odżywkę do włosów – sprawia, że wyglądają na gęstsze i są bardziej elastyczne (uwaga – wodę po ryżu należy spłukać),
- jako środek na biegunkę, nudności i wymioty – picie wody po gotowanym ryżu pomaga na te dolegliwości, bezpiecznie mogą sięgać po nią również kobiety w ciąży.

3 z 11
Woda po gotowaniu ziemniaków zawiera dużo skrobi oraz...
fot. Congerdesign (pixabay.com)

Woda po ziemniakach

Woda po gotowaniu ziemniaków zawiera dużo skrobi oraz minerałów i mikroelementów. Oto jak ją wykorzystać:
- jako podstawę zupy lub sosów, których dodatkowo nie będzie trzeba zagęszczać (jako naturalny zagęszczacz zadziała skrobia),
- jako nawóz do podlewania roślin ogrodowych i doniczkowych (stosuje się go co 3-4 tygodnie),
- do sprzątania – wodą po ziemniakach można myć zlewy, wanny, umywalki, a także czyścić czajnik – usuwa zabrudzenia, osady z mydła oraz kamień,
- jako odżywka do włosów – działa wzmacniają i przyciemnia włosy,
- do pielęgnacji dłoni i stóp – moczenie ich w wodzie po ziemniakach zmiękcza skórę, pomaga utrzymać dobre nawilżenie, a także wzmacnia paznokcie.

4 z 11
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jak urządzić mały balkon w bloku? Inspiracje na wiosnę 2025

Jak urządzić mały balkon w bloku? Inspiracje na wiosnę 2025

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Te obiekty zaprojektowały kobiety. Zobacz dzieła wybitnych polskich architektek

Te obiekty zaprojektowały kobiety. Zobacz dzieła wybitnych polskich architektek

Zobacz również

Domy ze schronami to prawdziwy hit. Polacy zaczęli myśleć inaczej

ROZMOWA
Domy ze schronami to prawdziwy hit. Polacy zaczęli myśleć inaczej

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera