
Wiosenne kwiaty cebulowe
W październiku, najlepiej do połowy tego miesiąca, warto sadzić wiosenne kwiaty cebulowe. Poza najbardziej popularnymi, takimi jak: narcyzy (teoretycznie one do gruntu powinny trafić jeszcze we wrześniu, ale udają się i z październikowego sadzenia), tulipany, hiacynty, szafirki, przebiśniegi czy krokusy, warto zwrócić uwagę na mniej znane, a piękne i niezbyt wymagające kwiaty, takie jak: puszkinie, hiacyntowce, kamasje, cebulice, śnieżniki, a także irysy cebulowe (np. żyłkowane i holenderskie).

Czosnki jadalne i ozdobne
Jesienią należ posadzić też czosnki. Do wyboru mamy piękne czosnki ozdobne – mają one wiele odmian, różniących się wielkością oraz kolorami i wyglądem kwiatów, np. czosnek olbrzymi i Krzysztofa o kulistych, najczęściej fioletowych, kulistych kwiatostanach, czosnek bułgarski – wysoki, o dzwonkowatych, kolorowych kwiatach, czy czosnek złocisty (Molly) – niewielki, o intensywnie żółtych kwiatach.
W październiku trzeba też posadzić czosnek jadalny, najlepiej wybierając odmiany ozime; a także cebulki czosnku niedźwiedziego, z którego wykorzystuje się kulinarnie przede wszystkim liście.

Siew warzyw w październiku
W październiku można posiać i posadzić nieco warzyw. Poza wspomnianym czosnkiem, także cebulę dymkę, szpinak (odmiany zimowe, takie jak Zimowy Olbrzym i Matador) oraz roszponkę. Zejdą one już wczesną wiosną.
W drugiej połowie października można też posiać koper, marchew i pietruszkę, jednak z nimi nie należy się spieszyć. Jeśli jest ciepło, z tymi warzywami poczekajmy do listopada, a nawet grudnia (!), bo nie powinny wykiełkować przed nadejściem mrozów.

Październik to ostatni moment na posadzenie niektórych roślin.