2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

KTS Enea Siarkopol Tarnobrzeg znowu najlepszy w Europie!

KTS Enea Siarkopol Tarnobrzeg znowu najlepszy w Europie!

Zmiany, zmiany, zmiany. Tak Śląsk zagra z Ruchem?

Zmiany, zmiany, zmiany. Tak Śląsk zagra z Ruchem?

Polecamy

Lara Gessler przeprowadza się do modnej dzielnicy. Zobacz, gdzie teraz zamieszka

Lara Gessler przeprowadza się do modnej dzielnicy. Zobacz, gdzie teraz zamieszka

Żółte plamy w brodziku spędzały mi sen z powiek. Ta pasta uratowała mój prysznic

Żółte plamy w brodziku spędzały mi sen z powiek. Ta pasta uratowała mój prysznic

Polska „czarna wdowa” to świetna roślina i ma kwiaty w niespotykanym kolorze

Polska „czarna wdowa” to świetna roślina i ma kwiaty w niespotykanym kolorze