Ile jajek tygodniowo można zjeść. Od czego zależy jakość jaj (WIDEO)
Jajko jest zdaniem dietetyk, Anny Jelonek niedocenionym produktem w naszej kuchni. Dlaczego tak jest i ile jaj tygodniowo może zjadać zdrowy człowiek?
Wielkanocna babka. Sprawdzone przepisy na ten wielkanocny wypiek
Wielkanocna babka to punkt obowiązkowy na polskim stole świątecznym. Możesz upiec tę tradycyjną albo bardziej fantazyjną. Oto wybrane, sprawdzone przepisy na...
Oryginalny wielkanocny wypiek - przepis (WIDEO)
Wielkanoc to smaczne święta. Nie wyobrażamy ich sobie bez wypieków. Do najpopularniejszych należą babki i mazurki. Polecamy przepis na oryginalny mazurek.
Poradnik świąteczny: jak serwować wielkanocny żurek
Żur jest tradycyjnym daniem podczas śniadania wielkanocnego. Można przygotowywać go na wiele sposobów - gotować z kiełbasą, na wywarze z szynki lub boczku i...
Dlaczego biała kiełbasa jest biała?
Kolor białej kiełbasy wcale jest jest pochodną koloru mięsa użytego do jej produkcji. Dlaczego więc biała kiełbasa jest biała?
Jajka faszerowane pieczarkami: przepis (WIDEO)
Jaja faszerowane to przystawka, która sprawdzi się w różnych okolicznościach.
Zdrowa kuchnia i ogród: warzywa, owoce, sadzonki, czyli co kupujemy na targu
Kupowanie na targach, rynkach i bazarkach jest u nas bardzo popularne. Kupujemy owoce i warzywa, nabiał i mięso. A w sezonie raj mają działkowcy, bo targi...
Rośliny strączkowe w niezwykłym wydaniu. Przepisy (WIDEO)
Strączki to szeroka rodzina, która nie ogranicza się tylko do znanych wszystkim grochu i fasoli. Zobacz przepisy na dania z wykorzystaniem roślin strączkowych.
Crumble, czyli owoce pod kruszonką. Prosty deser z owoców świeżych lub mrożonych
Mamy dla was słodką namiastkę lata: pyszny i banalnie prosty deser z mrożonych owoców. W sezonie w tej samej formie użyjemy świeżych owoców. Proponujemy też...
Te triki ułatwiają gotowanie. Co zrobić, gdy zupa jest za słona?
W kuchni podobnie, jak w życiu, potrzebny jest spryt. Chodzi o to, by ułatwić sobie życie i umieć wyjść z opresji w trudnych sytuacjach podczas gotowania.
Kasze – zdrowe, pyszne i dające wiele możliwości. Jak je przyrządzić? Przepisy
O włączenie kasz na stałe do jadłospisu od lat apelują dietetycy. Jednak na wielu stołach kasza pojawia się sporadycznie. Dlaczego? Może po prostu nie wiemy,...
Jak poznać dobrą kawę i jakie słodycze do niej pasują (WIDEO)
Niemal każdy lubi sięgnąć po słodycze do kawy. Zobacz, jak przygotować dobrą kawę lub gdzie można ją kupić. Ekspert mówi również, jakie słodycze pasują do...
Chleb nie tylko dla smaku, ale i zdrowia. Jak wybrać najlepszy bochenek?
Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie dziennie trzech-czterech porcji produktów zbożowych. Jedna porcja to np. dwie kromki chleba. Nie jest jednak obojętne jaki...
Ekologiczna żywność - jak i gdzie ją kupować. Czy warto jeść eko? Poradnik
Żywność ekologiczna jest dużo droższa od tej bez certyfikatów. Mimo to sięgamy po nią coraz częściej. A może właśnie dlatego, wychodząc z założenia, że jakość...
Co warto wiedzieć o tłuszczach: smalcu, maśle, oliwie, olejach roślinnych, margarynie. Poradnik
Każdy zna masło, smalec, olej, oliwę i margarynę. Czy jednak wiemy, jak i do czego ich używać? Na temat tłuszczów krąży wiele mitów. Często, niezwykle...
Termin przydatności do spożycia – co oznacza?
Aż 60 proc. Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie – wynika z badań Banków Żywności. Natomiast z raportu CBOS wynika, że najczęściej żywność marnują ludzie...
Raw food, czyli witarianizm – co to takiego (PRZEPISY NA DESERY)
Jeśli jedzenie w przynajmniej 70 procentach zawiera surowe składniki, to jest to surowe jedzenie (po angielsku: raw food). I nie chodzi tu jedynie o owoce i...
Piwo domowe. Jak stworzyć domowy browar
Polska piwem stoi – a po latach dominacji produktów oferowanych przez wielkie koncerny, triumfy święcić zaczynają piwa produkowane przez małe browary...
Rośliny strączkowe to żywieniowy trend na 2016 rok (WIDEO)
Rośliny strączkowe spożywane regularnie niwelują występowanie wielu chorób cywilizacyjnych. Zobacz, dlaczego warto jeść rośliny strączkowe.
Cappuccino, frappe i latte macchiato – pyszne kawy przygotowywane w domu
Każdego roku wszyscy wypijamy w sumie 400 miliardów filiżanek kawy. Nad Wisłą średnia to filiżanka dziennie. Najczęściej sięgamy po kawę mieloną, a ulubioną...
Bezglutenowe ciasteczka korzenne. Przepis (WIDEO)
Polecamy przepis na bezglutenowe korzenne ciasteczka według przepisu Reni Jusis. Zobacz, co użyć do słodzenia ciastek, zamiast zwykłego białego cukru.
Świąteczne dekoracje do zjedzenia. Zobacz, jak je zrobić
To detale tworzą wyjątkowy świąteczny nastrój. Polecamy świąteczne ozdoby w wersji DIY z serem żółtym w roli głównej. Smaczne świąteczne przekąski.
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano godzina temu w kategorii Meble na wymiar
Dodano 2 godziny temu w kategorii Opakowania
Dodano 2 godziny temu w kategorii Adwokat
Dodano 16 godzin temu w kategorii Biuro projektowe