4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/domena publiczna

Zupa plujka, wrony i placki z żołędzi. Kuchnia polowa w Powstaniu Warszawskim. Co jedli powstańcy?

Kawa w Powstaniu Warszawskim

W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w kuchniach polowych stosowały zamiennik napoju. Wytwarzały go z uprażonych i zmielonych żołędzi. Na zdjęciu widoczna jest kobieta napełniająca paczki z kawą w fabryce Henryka Francka w 1942 roku.

Zobacz również

Maciąg obronił dwa karne, puchar dla Igloopolu [ZDJĘCIA]

Maciąg obronił dwa karne, puchar dla Igloopolu [ZDJĘCIA]

Poznaj długą i ciekawą historię strzyżowskiej fary

Poznaj długą i ciekawą historię strzyżowskiej fary

Polecamy

Kwiaty pod ochroną możesz mieć w ogrodzie, ale pod pewnymi warunkami. Sprawdź

Kwiaty pod ochroną możesz mieć w ogrodzie, ale pod pewnymi warunkami. Sprawdź

Polska „czarna wdowa” to świetna roślina i ma kwiaty w niespotykanym kolorze

Polska „czarna wdowa” to świetna roślina i ma kwiaty w niespotykanym kolorze

Kto płaci za bukiet ślubny? Sprawdź, kto wybiera i kupuje kwiaty dla panny młodej

Kto płaci za bukiet ślubny? Sprawdź, kto wybiera i kupuje kwiaty dla panny młodej