3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowy paprykarz szczeciński...
fot. Paweł Epler

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Domowy paprykarz szczeciński

Składniki
2 wędzone makrele
2 szklanki ugotowanego ryżu
4 duże, obrane i wypestkowane pomidory
2 szalotki drobno pokrojone
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 starta marchewka
szklanka dobrej jakości pulpy pomidorowej
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
łyżka masła

Wykonanie
Przygotowanie paprykarza jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucić marchewkę, szalotkę oraz czosnek i lekko przesmażyć. Dodać koncentrat i podgrzewać dwie minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i trochę karmelizował. Dorzucić pomidory i pulpę. Ogrzać i pozwolić, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawić do ostygnięcia. Makrele obrać ze skóry i ości, wrzucić do malaksera i lekko zmiksować. Rybę wymieszać z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawić solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Zobacz również

Czeka nas rewolucja w mandatach

NOWE
Czeka nas rewolucja w mandatach

Zmiana czasu na letni w Kolejach Śląskich to nie problem!

Zmiana czasu na letni w Kolejach Śląskich to nie problem!

Polecamy

Jak uzyskać odszkodowanie w przypadku zniszczenia czy kradzieży z balkonu lub tarasu?

Jak uzyskać odszkodowanie w przypadku zniszczenia czy kradzieży z balkonu lub tarasu?

Ten sposób na wybielenie i wysuszenie firan jest genialny. Babcia znowu miała rację!

Ten sposób na wybielenie i wysuszenie firan jest genialny. Babcia znowu miała rację!

Fiołek alpejski żółknie? To może być podlewanie albo... wiosna. Sprawdź

Fiołek alpejski żółknie? To może być podlewanie albo... wiosna. Sprawdź