Spis treści
Jakie zalety ma ściółka z trocin
Trociny rozłożone jako ściółka wokół roślin (warstwa ok. 6-10 cm) mają sporo zalet:
- doskonale chronią podłoże przed wysychaniem i rozwojem chwastów,
- przyczyniają się do rozwoju pożytecznych mikroorganizmów glebowych,
- zapobiegają zaskorupianiu się podłoża i stanowią dobrą izolację termiczną, zarówno w czasie upałów (gleba mniej się nagrzewa), jak i mrozów (podłoże chronione jest przed przemarzaniem).
Ponieważ trociny wolno się rozkładają, nie wymagają częstego uzupełniania i nie mają radykalnego wpływu na zmianę składu chemicznego podłoża. Wprawdzie nie dostarczają roślinom zbyt wielu składników odżywczych (są ubogie w substancje pokarmowe), ale poprawiają strukturę i właściwości fizyczne gleby (m.in. wodno-powietrzne), a także nieco ją zakwaszają (trociny z drzew liściastych słabiej, z drzew iglastych silniej). Mogą też służyć do ściółkowania upraw roślin użytkowych, chroniąc owoce przed bezpośrednim kontaktem z glebą (np. truskawki).
Polecamy też:
Trociny z drzew liściastych na ściółkę
Trociny stosuje się jednak w różny sposób, w zależności od tego, z jakiego rodzaju drzewa pochodzą. Trociny z drzew liściastych zawierają substancje ograniczające wzrost i rozwój roślin (m.in. garbniki i fenole), dlatego przed wykorzystaniem ich do ściółkowania, należy je przekompostować (co najmniej przez ok. 4-5 miesięcy). Dzięki temu znajdujące się w nich substancje zostaną zneutralizowane i nie będą miały wpływu na rozwój roślin.