Najlepsze przyprawy do przetworów: poznaj ich smaki i właściwości. Sprawdź, co warto dodać do domowych kiszonek i marynat na zimę

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Aromatyczne przyprawy dodane do przetworów nie tylko wzbogacą smak konfitur, marynat i kiszonek, ale również pozytywnie wpłynął na nasze zdrowie
Aromatyczne przyprawy dodane do przetworów nie tylko wzbogacą smak konfitur, marynat i kiszonek, ale również pozytywnie wpłynął na nasze zdrowie Ulada/Getty Images
Przyprawy wykorzystywane do przygotowywania domowych przetworów często stanowią przysłowiową kropkę nad „i”. To one właśnie nadają smak pysznościom zamkniętym w słoikach na zimę. Zobacz, jakie przyprawy i do jakich przetworów warto zastosować. Sprawdź, co najbardziej się sprawdzi, żeby kiszonki i marynaty miały idealny smak.

Większość owoców i warzyw jest dostępna praktycznie przez cały rok, ale jesienią i zimą miło jest sięgnąć po domowe przetwory, przygotowane latem z sezonowych owoców i warzyw. Przyprawy, dodawane m.in. do marynat, dżemów, powideł i kompotów wzmacniają ich smak i aromat. 

1. Niezawodne liście laurowe: dodadzą smaku i wspomogą trawienie

Liście laurowe są jednymi z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Liść laurowy przydaje się do kiszonych i konserwowych ogórków, ale też do marynowanej cukinii czy do konserwowej papryki. Ma on łagodny, z nutą gorzkiego, zapach, a w smaku jest delikatny. Liście laurowe wspierają proces trawienia, oczyszczają nasz organizm z toksyn i wzmacniają stawy.

2. Korzenne ziele angielskie: pomoże w niestrawności i doda marynatom smaku

Ziele angielskie często idzie w parze z liściem laurowym. Nadaje się ono do zapraw z ogórkami w roli głównej, lecz również do sałatek warzywnych m.in. z papryką, cebulą i ogórkami, leczo w słoikach albo do marynowanych grzybów czy pomidorów w zalewie octowej. Ziele angielskie ma korzenny, raczej łagodny smak. Pozwala ono zwalczyć niestrawność, zapobiega wzdęciom i łagodzi kaszel oraz ból gardła.

3. Niezastąpiona gorczyca: wzmocni smak ogórków i wspomoże układ trawienny

Gorczyca stosowana jest głównie do zaprawiania ogórków. Warto po nią sięgnąć, przygotowując domową musztardę, sałatki w słoikach na bazie cukinii i papryki. Gorczyca ma też zastosowanie w przypadku pieczarek marynowanych. Przyprawa ta jest gorzka i delikatnie pikantna w smaku. Oddziałuje korzystnie na nasz żołądek, wątrobę i jelita. Gorczyca zmniejsza również stany zapalne.

4. Nieoceniony cynamon: idealny do przetworów na słodko

Cynamon przydaje się choćby do przygotowania przetworów na słodko, m.in. dżemu (np. gruszkowego, jabłkowego) czy konfitur borówkowych albo powideł. Ma on słodkawy, korzenny, silny, czasem nawet drażniący aromat i smak. Cynamon stosuje się przy odchudzaniu, jest ponadto zalecany w przypadku bólu żołądka. Wykazuje także działanie antynowotworowe.

5. Kardamon: do słodkich i słonych smakołyków

Kardamon można dodać m.in. smażonej, wekowanej cukinii i do ogórków (np. konserwowych). Ta sama przyprawa bywa stosowana do dżemu, np. truskawkowego domowej roboty, do gruszek w korzennym syropie zamykanych w słoiku oraz do nalewek na bazie alkoholu. Kardamon ma słodki, ale intensywny smak. Zaleca się sięgać po niego w przeziębieniach, bo usprawnia oddychanie. Ponadto kardamon działa jak afrodyzjak.

6. Goździki: do marynowanych grzybków i kompotu. Pomogą ustabilizować ciśnienie

Goździki można dodać do dyni marynowanej, czosnku marynowanego i marynowanych grzybków, kompotu śliwkowego czy do musu z morelami. Goździki mają ostry, piekący zapach i smak. Wykazują działanie przeciwbólowe i znieczulające, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, ponadto łagodzą ból gardła, gdyż działają przeciwbakteryjnie.

7. Pikantne chili: do przetworów na słono i słodko

Chili to dodatek do ogórków na ostro, lecz jednocześnie można dodać tę przyprawę do marynowanych bakłażanów, domowego ketchupu, kompotu z czereśni albo z mirabelek. Pasta z awokado z chili też smakuje. Chili jest bardzo ostre w smaku. O przyprawie należy przypomnieć sobie w przeziębieniu. Ona udrażnia drogi oddechowe, działa przeciwzapalnie, ale też usprawnia pracę układu pokarmowego.

8. Złociste curry: idealne do ogórków i na poprawę krążenia

Ogórki z curry, papryka w zalewie curry i sałatka z papryką, bakłażanem i curry oraz marynowana dynia z curry to tylko część propozycji na aromatyczne przetwory domowej roboty. Do kolejnych należą mus jabłkowy z curry i sałatka z dyni i śliwek, z tą właśnie przyprawą. Curry jest pikantne. Przyprawa ta wpływa korzystnie na krążenie, wspomaga odporność, działa przeciwwymiotnie i zatrzymuje biegunkę.

9. Ostra kurkuma: wzbogaci smak, konfitur i ogórków oraz wzmocni odporność

Kurkumę można dodać do ogórków w słoikach. Ta przyprawa sprawdza się jako dodatek do musu z jabłek i dyni. Można przygotować również konfiturę z pomarańczy z kurkumą. Kurkuma jest ostra, lecz jednocześnie słodkawa w smaku. Przyprawa ta jest zalecana w przypadku bólu żołądka i bolesnej menstruacji. Ona też wzmacnia odporność, ma zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym.

10. Aromatyczny rozmaryn: idealny do leczo i konfitury oraz na trawienie

Rozmaryn można dodać m.in. do marynowanych oliwek, leczo, marynowanej dyni albo do dżemu truskawkowego, konfitury malinowej czy musu gruszkowego. Ta przyprawa ma intensywny, trochę gorzki smak. Ona działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia naszą odporność oraz reguluje trawienie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom