Spis treści
W kwietniu zwykle jest już na tyle ciepło, że prace w ogrodzie ruszają na dobre. Jeżeli pogoda dopisuje, warto zabrać się za siew warzyw, żeby latem można było zebrać plon. – Ważne, aby ziemia nie była już zmarznięta, chociaż przyjęło się, że dopiero po 15 maja, czyli po „zimnej Zośce", nie grożą nam już przymrozki – podkreśla Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Glebę przed siewem warzyw można najpierw wzbogacić nawozem organicznym, kompostem albo obornikiem (nie może być świeży!). W sprzedaży są również specjalne nawozy do siewu nasion. Warzywa wykazują często tendencję do pobierania i kumulowania azotu. Skuteczne zatem będą nawozy ze zbilansowaną dawką azotu.
Jakie warzywa siać w kwietniu?
W pierwszej połowie miesiąca należy wysiać do gruntu bób oraz groch (można było to zrobić już w marcu). Nadeszła też pora na siew pietruszki korzeniowej (pietruszkę naciową można siać praktycznie przez cały kwiecień). Bezpośrednio do gruntu obecnie można też wysiać por (w marcu można było, ale pod osłoną), buraka ćwikłowego i wczesne lub średniowczesne odmiany marchwi.
Te letnie kwiaty posiej już w kwietniu. Zobacz, co można już...
Siew warzyw na rozsadnik
Nadeszła również pora na sałatę i kalarepę. W przypadku zarówno jednej, jak i drugiej, lepiej natomiast sprawdzi się rozsadnik. Jest to wydzielony kawałek pola albo ogrodu przeznaczony do produkcji rozsady warzyw, których nie uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu. Najlepsze miejsce na rozsadnik to takie, które jest ciepłe, nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Ziemia w rozsadniku powinna być wcześniej przekopana (należy to zrobić jeszcze jesienią albo na początku wiosny) i wyrównana. Taką glebę warto wzbogacić kompostem.
Uważaj na termin siewu tych warzyw
– Są warzywa, które można siać albo wiosną, albo późnym latem – wyjaśnia ogrodnik. – Taka jest przykładowo rzodkiewka, ale również sałata masłowa, szpinak i kapusta pekińska. Jeśli posiejemy je późną wiosną lub wczesnym latem, doczekamy się pędów kwiatowych, ale nie smacznych liści czy korzeni.
Sprawdź:
Kwietniowa skorzonera
Do mniej popularnych warzyw należy skorzonera, zwana wężymordem czarnym korzeniem. Wężymord stosowano przed laty w medycynie ludowej jako lek na jad żmii. Warzywo to ma jadalny korzeń (młode liście też można wykorzystać w kuchni, np. do surówek, ale rzadko się to robi), w smaku przypomina szparagi. Z tego powodu skorzonera zyskała miano zimowych szparagów. Określenie „zimowe" nie jest tutaj przypadkowe. Skorzonera wysiana w drugiej połowie kwietnia lub w pierwszej połowie maja wyda plon dopiero za niecałe pół roku. Termin zbioru w przypadku skorzonery przypada na przełom września i października, a nawet listopad.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Prestiżowe nagrody dla polskich domów