1 z 2
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rogale świętomarcińskie...
fot. Waldemar Wylegalski

Rogale świętomarcińskie – jak upiec je w domu (PRZEPIS)

Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie to popularne wypieki szykowane specjalnie na 11 listopada. Historia ich pieczenia sięga roku 1891. Wówczas proboszcz parafii pod wezwaniem św. Marcina, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, żeby wzorem patrona parafii zrobili coś dla ubogich. Św. Marcin znany był z dobroci i pomocy świadczonej biednym. Zgodnie z legendą, gdy pewnego dnia odwiedzał wiernych na swoim koniu, zgubił podkowę. Podniósł ją miejscowy cukiernik i kierując się jej kształtem uformował ciasto z nadzieniem migdałowym. Gdy rogale się upiekły, kierując się apelem świętego, rozdał je biednym.

Zobacz również

Jordi Sanchez i Mateusz Żyro zostają. Kontrakty z Widzewem automatycznie przedłużone

Jordi Sanchez i Mateusz Żyro zostają. Kontrakty z Widzewem automatycznie przedłużone

Są wstępne wyniki sekcji zwłok po śmierci 11-latki w Andrychowie

Są wstępne wyniki sekcji zwłok po śmierci 11-latki w Andrychowie

Polecamy

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Ćma bukszpanowa – wiosną larwy wypełzły na żer. Mało znana metoda uratuje bukszpan

Ćma bukszpanowa – wiosną larwy wypełzły na żer. Mało znana metoda uratuje bukszpan

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród

Biokominek ogrodowy – nie posłuży ci jako grill, ale za to pięknie ozdobi ogród