Bez noża kuchennego niewiele da się zrobić. Niektórzy uważają, że każdy nóż kuchenny nadaje się do wszystkiego – do krojenia chleba, porcjowania mięsa, siekania warzyw czy obierania warzyw i owoców. Tymczasem oprócz noży tzw. uniwersalnych, mamy noże specjalnego przeznaczenia. Warto je poznać. Trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na kształt ostrza. Przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje noży kuchennych.
Nóż szefa kuchni
Jeden z większych noży stosowanych w kuchni jest tzw. nóż szefa kuchni. Jego ostrze ze szpiczastym zakończeniem ma zazwyczaj od 20 do 25 centymetrów długości i przy podstawie jest szersze od rękojeści (rączki). To również jeden z najczęściej używanych noży kuchennych. Służy do krojenia pieczywa, większych warzyw i owoców, ale też do ich siekania czy szatkowania. Na szerokim ostrzu można nawet przekładać kawałki lub plasterki choćby z deski do krojenia na patelnię bądź do garnka.
Zobacz wideo: Chcesz kroić nożem jak szef kuchni? Oto sekret tej sztuki
Nóż do krojenia pieczywa
Chleb i bułki powinno kroić się nożem do tego dedykowanym. Chodzi o nóż do pieczywa, ten z zaokrąglonym czubkiem. Jest on przeważnie takich rozmiarów, jak nóż szefa kuchni. Nóż do pieczywa ma charakterystyczne ząbki, jak te, które ma piła. Właśnie te ząbki sprawiają, że skórka chleba lub bułek nie jest poszarpana, a ich miąższ jest przekrojony a nie zgnieciony.

(Pixabay.com)
Nóż do krojenia, nóż uniwersalny
Uniwersalny nóż kuchenny to nóż różnorodnego zastosowania – krojenia chleba, obierania nieco mniejszych owoców czy warzyw, usuwania szypułek lub pestek, filetowania ryb oraz do krojenia mięsa. Nóż uniwersalny, z ostrzem o przeciętnej długości 15 centymetrów, swoim kształtem przypomina nóż szefa kuchni, lecz ten uniwersalny jest mniejszy, a jego ostrze w podstawie często nie jest szersze od rękojeści.
Nóż do plastrowania, slicer
Wygląda, niczym nóż uniwersalny, chociaż jest od niego trochę większy. Nóż do plastrowania, tzw. slicer, ma spiczaste ostrze mierzące od 20 do 36 centymetrów. Ten nóż służy do krojenia głównie wędlin oraz mięsa w plastry.

(123RF)
Nóż do jarzyn i owoców, nóż do obierania
Ten nóż przyda się do obierania mniejszych owoców oraz warzyw. Sam jest również niewielkich rozmiarów. Jego szpiczaste ostrze z reguły mierzy 5–12 centymetrów. Tym nożem można też pokroić owoce i warzywa w plastry czy też je posiekać.
Obieraczka
Jeżeli warzywa są większe i dłuższe, przykładowo ogórki, marchew albo pietruszka, warto sięgnąć po obieraczkę. Ta nie tylko usunie skórkę z jarzyn, ale także zlikwiduje wszelkie niedoskonałości znajdujące się tuż pod jej powierzchnią.
Nóż do ciasta
Ciasto łatwiej jest pokroić specjalnym nożem. Mowa o nożu-łopatce. Na nim z łatwością powinien zmieścić się dopiero co ukrojony kawałek ciasta, by przełożyć go na talerzyk. W przypadku standardowej łopatki do ciasta nie ma ostrza z ząbkami, to występuje w nożu-łopatce.

Nóż do sera
Noże do krojenia sera mają przeważnie kilkunastocentymetrowe, szerokie ostrze z wygiętym podwójnym albo pojedynczym szpicem, w zależności od tego, do jakich gatunków sera są przeznaczone. Noże do serów miękkich mają liczne otwory w ostrzu, które zakończone jest rozwidlonym czubkiem. Ich ostrze jest ząbkowane na całej długości noża lub na jej części. Natomiast noże do twardych serów (takich jak np. Parmezanu i Cheddar) muszą mieć ostrza bardzo mocne i dobrej jakości. Dlatego ich trzonek jest dłuższy niż ostrze, a same noże przypominają często małe tasaki lub trójkątne łopatki (czasem z charakterystycznym otworem w ostrzu).
Zobacz również: Tanie gadżety ułatwiające życie w kuchni

Pozostałe noże do zadań specjalnych
Istnieją ponadto inne noże do specjalnego zastosowania. Wśród nich są choćby noże do krojenia pomidorów. W sprzedaży są też noże do pizzy, steków, sałaty, arbuza albo do frytek i czipsów, nawet noże do ziół. Na rynku jest też szeroka gama noży dekoracyjnych.

(Pixabay.com)

DŁ - Remonty Doroty Szelągowskiej w Matce Polce w Łodzi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?