Przypalona patelnia – jak ją wyczyścić? To banalnie proste! Poznaj 4 sprawdzone triki

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Każdy z nas wie, jak trudno usunąć spaleniznę z patelni. Podpowiadamy, jak skutecznie zadbać o to naczynie domowymi sposobami i jak efektywnie wyczyścić patelnię sprawdzonymi metodami.
Każdy z nas wie, jak trudno usunąć spaleniznę z patelni. Podpowiadamy, jak skutecznie zadbać o to naczynie domowymi sposobami i jak efektywnie wyczyścić patelnię sprawdzonymi metodami. Pexels.com
Udostępnij:
Przypalona patelnia to nasza zmora w kuchni. Smażenie produktów w zbyt wysokiej temperaturze, a co za tym idzie przegrzewanie naczynia to błąd, który popełnia większość z nas. Nieumiejętne korzystanie z patelni sprawia, że na jej powierzchni powstają trudne do usunięcia zabrudzenia. Jak skutecznie wyczyścić przypaloną patelnię? Jak to zrobić bez użycia silnych środków chemicznych? Poznaj 4 sprawdzone sposoby, jak sprawić, żeby przypalona patelnia znowu wyglądała jak nowa.

Czyszczenie patelni to mało atrakcyjne zajęcie, dlatego często odkładamy je w czasie, a potem okazuje się, że naczynia nie da się już uratować i nadaje się tylko do wyrzucenia. Jeśli nie czyścimy patelni regularnie, to musimy usunąć zapieczone resztki jedzenia, przypalony tłuszcz i ciemne zabrudzenia. Podsuwamy cztery domowe sposoby na wyczyszczenie patelni. Wypróbuj nasze porady, a patelnia odzyska dawny blask.

Niezastąpiona sól kuchenna

Większość przypalonych patelni można wyczyścić za pomocą gruboziarnistej soli kuchennej. Wystarczy posypać nią powierzchnię naczynia, a po dwóch godzinach usunąć sól miękką gąbką lub ręcznikiem papierowym i umyć patelnię w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Możemy też napełnić patelnię mocno osoloną wodę i zostawić ją na dwanaście godzin, po czym standardowo umyć naczynie wodą i płynem do naczyń.

Warto również wykorzystać sposób naszych babć i sięgnąć dodatkowo po surowego ziemniaka oraz oliwę z oliwek. Warzywo kroimy na pół, a powierzchnię patelni pokrywamy solą. Następnie połówką ziemniaka szorujemy patelnię okrężnymi ruchami. Po kilku minutach dokładnie spłukujemy naczynie, osuszamy je i nacieramy wewnętrzną powierzchnię niewielką ilością oliwy. Oliwa dodatkowo zaimpregnuje patelnię, tworząc na jej powierzchni warstwę ochronną.

Sól kuchenna sprawdza się dobrze jako środek do czyszczenia patelni teflonowych i naczyń ze stali.

Ocet dobry na wszystko

Przypaloną patelnię możemy też namoczyć w roztworze wykonanym z gorącej wody i czterech łyżek octu. Warto również przygotowany roztwór podgrzać na patelni na płycie kuchennej, doprowadzając do temperatury wrzenia. Po 3-4 godzinach za pomocą gąbki do naczyń myjemy przypalone miejsca i całość spłukujemy wodą.

Usuwając przypalone resztki jedzenia, musimy uważać, żeby nie uszkodzić powierzchni patelni. W naczyniu z porysowanym dnem potrawy szybko się przypalają, a uszkodzone powierzchnie, m.in z teflonu, po podgrzaniu mogą wydzielać toksyczne substancje, które szkodzą zdrowiu. Dlatego nie stosujmy ostrych przedmiotów, noży czy druciaków. Jeśli zabrudzenia są wyjątkowo trudne do zlikwidowania, możemy najpierw użyć drewnianej lub plastikowej łopatki, a następnie zastosować gąbkę do naczyń.

Pasta z wody utlenionej i sody oczyszczonej

Patelnie możemy również wyczyścić za pomocą skutecznej pasty wykonanej z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Mieszamy 1/3 szklanki sody z ok. 1/4 szklanki wody oraz 6 łyżkami stołowymi wody utlenionej. Miksturę dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy ją na powierzchnię patelni i zostawiamy na noc. W dniu następnym usuwamy środek i dokładnie myjemy patelnię.

Soda oczyszczona i ocet to niezawodny duet w kuchni

W walce z silniejszymi zabrudzeniami i przypaleniami warto zastosować mieszankę sody oczyszczonej i octu spirytusowego. Najpierw należy posypać przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalać octem i dodać wrzącą wodę, pokrywając przypalone miejsce (powinna powstać piana). Mieszankę pozostawmy w naczyniu na kilka minut, a następnie wylejmy. W kolejnym kroku za pomocą gąbki usuńmy przypalenia. Na koniec wystarczy umyć patelnię ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń.

Octu z powodzeniem możemy używać do czyszczenia naczyń aluminiowych i ze stali nierdzewnej, a nie powinniśmy stosować go do powierzchni emaliowanych.

Czyszczenie patelni – jakich błędów nie popełniać!

Zanim przystąpimy do czyszczenia patelni, zwróćmy uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana. Nie wszystkie naczynia czyści się tymi samymi metodami, bo niektóre powierzchnie można trwale uszkodzić.

Czego nie robić:

  • nie stosujmy środków chemicznych przeznaczonych do czyszczenia piekarników – zawarte w nim substancje ścierne mogą zniszczyć powłoki z teflonu, emalii i stali nierdzewnej,
  • unikajmy agresywnych środków wybielających i zawierających amoniak – nie nadają się do czyszczenia patelni,
  • nie korzystajmy z metalowych zmywaków – mogą porysować patelnię i uszkodzić jej powłokę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

KE akceptuje Krajowy Plan Odbudowy - wizyta Ursuli von der Leyen

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie