
Porzeczki
W ogrodzie najlepiej posadzić porzeczki we wszystkich kolorach: czerwone, czarne i białe. Mają one różny smak i nieco odmienne właściwości, ale wszystkie są smaczne i zdrowe. To krzewy średniej wielkości, są także dostępne porzeczki pienne (na pniu), ale są nieco mniej odporne na mróz.
Porzeczki nie są szczególnie wymagające. Urosną w każdej ziemi ogrodowej, z wyjątkiem wapiennej, a także ciężkiej i podmokłej. Są odporne na mróz, ale w pewnym stopniu zależy to od odmiany.
Porzeczki zaczynają dojrzewać pod koniec czerwca (tradycyjnie na św. Jana), ale w zależności od odmiany ten termin może się różnić i trwać aż do sierpnia. Owoce też dość długo i dobrze utrzymują się na krzewach.

Poziomki
Poziomki wprawdzie nie są krzewami, ale bylinami, jednak warto je wymienić ze względu na pyszne i pachnące owoce, które w sprzedaży nie są powszechne. Za to w ogrodzie urosną bez większych problemów. Poziomki mają bardzo wiele odmian.
Najlepiej posadzić je w lekkim cieniu, na żyznej ziemi, bogatej w próchnicę i mającej przynajmniej lekko kwaśny odczyn. Jeśli dłużej nie pada, warto je podlewać. Ziemię wokół nich warto wyściółkować, żeby lepiej utrzymywała wilgoć. Poziomki dojrzewają od maja/czerwca aż do mrozów. Warto wiedzieć, że poziomki nie są zbyt długowieczne i co kilka lat warto je dosadzać.

Truskawki
Truskawki to również byliny, a jednocześnie jedne z najbardziej powszechnych owoców sezonowych. Mają bardzo wiele odmian, niektóre można również uprawiać na balkonach. Truskawki dzielą się na dwie grupy – owocujące jednokrotnie i powtarzające owocowanie. W zależności od odmiany truskawki mogą owocować od maja/czerwca nawet aż do października.
Truskawki muszą mieć słońce i żyzną, próchniczą ziemię o lekko kwaśnym odczynie, która będzie wilgotna, ale nie mokra. Dobrze sprawdza się uprawa na wzniesionych zagonkach i ściółkowanie. Truskawki trzeba odnawiać co 3-4 lata. Sadzi się je wiosną lub w sierpniu.
Warto wiedzieć, że truskawki nie rosną dziko – to gatunek wyhodowany przez człowieka z dwóch amerykańskich odmian poziomek.

Winorośl
Nie musimy od razu zakładać winnicy, żeby cieszyć się własnymi winogronami. Możemy posadzić kilka krzaczków do zjedzenia i na przetwory (sok lub wino). Wprawdzie polski klimat nie w pełni sprzyja winorośli, ale możemy posadzić tzw. odmiany przerobowe (o niewielkich owocach) oraz kilka odmian deserowych, o większych owocach (m.in. „Einset Seedless", „Reliance", „Alden", „Seneca", „Arocznyj", „Swenson Red", „Kristaly").
Winorośl koniecznie musi mieć słońce, za to niekoniecznie żyzną glebę. Ważne, żeby była przepuszczalna, a dla odmian deserowych – raczej wapienna. Winorośl potrzebuje podpór, można ją potraktować przy okazji jako ozdobne pnącze.