Nie wyrzucaj skorupek po jajkach! 14 sposobów na ich wykorzystanie

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Skorupki po jajkach mają wszechstronne zastosowanieSkorupki jaj mają między innymi korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Skorupki po jajkach mają wszechstronne zastosowanieSkorupki jaj mają między innymi korzystny wpływ na nasze zdrowie. 123 RF
Udostępnij:
Wiele ludzi wyrzuca skorupki po jajkach i tym samym robi wielki błąd. Można je wykorzystać na wiele sposobów: w kosmetyce, dekoracji, w medycynie naturalnej, a nawet w ogrodzie!

Skorupki jaj są bogatym źródłem wapnia, fluoru, żelaza i wielu innych witamin. To cenny suplement diety, a każdy wie, że ich spożywanie świetnie wpływa na układ kostny. To jednak niejedyne ich zastosowanie. Zobacz, co możesz zrobić ze skorupkami jaj.

 

Co warto wiedzieć o skorupkach jajek?

Skorupka stanowi 9-12% wagi całego jajka. Ich kolor jest uzależniony od genów danej kury - te o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, te o ciemnych piórach natomiast znoszą jajka beżowe i brązowe. Kolor skorupki nie ma znaczenia w walorach smakowych i zdrowotnych jajek.

Skorupki po jajkach są bogate w wiele składników mineralnych:

  • sole wapnia,
  • magnez,
  • fosfor,
  • selen,
  • miedź,
  • cynk,
  • molibden,
  • siarka,
  • krzem.

Jak przygotować skorupki jajek do ich użycia?

Ważne jest, aby skorupkę jajka bardzo dokładnie opłukać i gotować we wrzącej wodzie przez minimum 15 minut. Następnie je osuszyć i zmielić np. w młynku do kawy.
Drugim sposobem jest wyparzanie w piekarniku w temperaturze 100 stopni również przez około 15 minut. Zmielone skorupki jajek należy przechowywać w zamkniętym słoiku.

Polecamy: Skórka mandarynki – do czego można ją wykorzystać? 8 rewelacyjnych zastosowań! 

Nietypowe zastosowanie skorupek po jajkach

Skorupki jajek na podrażnioną skórę

Masz problemy skórne? Z pomocą przyjdzie okład ze skorupek jajek. W tym celu należy skorupki zalać octem i odstawić na dwa dni. Po upływie tego czasu skorupki staną się miękkie i i bez problemu będzie można je przyłożyć na czerwoną i podrażnioną skórę. Uwaga, aby przygotować taki okład, nie mielimy skorupek!

Wrzuć skorupkę po jajku do kawy

Jeśli masz problemy żołądkowe i nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, dodaj do niej zmielone skorupki po jajkach lub w całości. W ten sposób wzmocnisz aromat kawy, a wapń zneutralizuje jej kwasowy odczyn, co będzie łagodniejsze dla twojego żołądka.

Skorupki jajka jako naturalny wybielacz

Jeśli potrzebujesz wybielić ubrania, a nie chcesz używać drażniącej chemii, spróbuj ze skorupkami jajek. Wystarczy, jak wrzucisz je do lnianego worka, a następnie do pralki wypełnionej ubraniami. Efekty z pewnością będą zadowalające!

Zobacz także: Nietypowe zastosowanie pasty do zębów - 15 zadziwiających sposobów 

Skorupki jaj do ochrony przed ślimakami

Jeśli w twoim ogrodzie masz problem ze ślimakami, wykorzystaj zaporę ze skorupek jaj. Wysyp je dookoła rośliny zaatakowanej przez ślimaka, a zobaczysz, że on raczej nie da rady się przedostać do swojego przysmaku. Co jakiś czas wysyp nowe skorupki, zwłaszcza po deszczu.

Ślimak nie przedostanie się do ulubionej rośliny, jak wysypiesz wokół niej skorupki po jajkach.
Ślimak nie przedostanie się do ulubionej rośliny, jak wysypiesz wokół niej skorupki po jajkach. Fot. azeret33 Pixabay.com

Skorupki jaj jako kompost

Warto wrzucać skorupki po jajkach do przydomowego kompostu. W ten sposób wzbogaci się on o dodatkowe substancje odżywcze i materię organiczną oraz wapń.

Skorupki jaj jako nawóz

Skorupki jaj są idealnym i ekologicznym surowcem na naturalny nawóz. Raz na miesiąc można zmielone skorupki dodać do ziemi w doniczce lub w ogrodzie. Świetnie się sprawdzą też jako płynny nawóz. W tym celu skorupki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka dni w chłodne, ciemne miejsce. Do podlewania roślin doniczkowych i w ogrodzie można wykorzystać również wodę po gotowaniu jajek, ale tylko jeśli nie była posolona.

Skorupki po jajkach jako środek do czyszczenia

Wysuszone na słońcu lub w piekarniku skorupki po jajkach mielimy w młynku do kawy, a następnie dodajemy do nich trzy szklanki sody oczyszczonej. Przed samym czyszczeniem dolejmy do nich ocet i wyczyśćmy przypalone miejsca! Środek doskonale wyczyści przypalenia, kamień z kabiny prysznicowej i zacieki w muszli klozetowej.

Suplement diety

Skorupka jajka to prawdziwa skarbnica mikroelementów. W codziennej diecie nie może więc zabraknąć produktów bogatych m.in. w wapń. A spożywanie nabiału, ryb i migdałów może być niewystarczające. Dlatego warto dodawać do potraw proszek ze skorupek jajek, który wspomaga odchudzanie, ogranicza wchłanianie się tłuszczów, zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej oraz łagodzi bóle reumatyczne.

Ostrzenie i czyszczenie blendera

Skorupkę po jajku włóż do zamrażalnika i wykorzystaj do naostrzenia noży w blenderze. Dodaj do blendera wodę i uruchom go na chwilę, aby oczyścić urządzenie.

Lekarstwo na psią biegunkę

W przypadku psiej biegunki z pomocą przyjdą zblendowane skorupki po jajkach. Połącz je z kawą i dodawaj do psiej karmy, a rozwolnienie zniknie po jednym dniu.

To Cię zainteresuje: Nietypowe zastosowania sody oczyszczonej w domu 

Domowe dekoracje ze skorupki jajka

Wykonaj wspólnie z dziećmi dekoracje ze skorupek po jajkach, które idealnie sprawdzą się na święta. Przygotuj farby, naklejki i inne gadżety do dekorowania i zaproponuj wspólną pracę dzieciom. To świetna kreatywna zabawa, która pochłonie twoje pociechy na kilka godzin.

Wzmocnienie paznokci

Skorupkę jajka zmiel w blenderze i dodaj do lakieru lub odżywki do paznokci. Dzięki temu wzmocnisz je i zapobiegniesz łamaniu, rozdwajaniu, a dodatkowo przyspieszysz ich wzrost.

Domowe świeczki i inne dekoracje

Zamiast wyrzucać skorupki, zostaw je w celu wykonania świeczki domowej roboty, która będzie piękną dekoracją na Wielkanoc. Do skorupki nalej rozpuszczoną świece i dodaj knot. Poczekaj, aż wystygnie. Duże skorupki jaj można wypełnić watą i posiać w nich rzeżuchę.

Rzeżucha posiana w skorupce po jajku.
Rzeżucha posiana w skorupce po jajku. Fot. Katja_Kolumna Pixabay.com

Maseczka odżywiająca

Skorupki jajka sprawdzą się jako dodatek maseczki na twarz. Zblenduj skorupki w maszynce dodaj do nich białko i nałóż na twarz. Taka maseczka odżywi i uelastyczni skórę. 

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie