17 z 23

fot. Katarzyna Laszczak
Chmiel zwyczajny
Również chmiel ma wiele zalet. Głównie wykorzystywane są jego tzw. szyszki, ale młode pędy również można jeść.
18 z 23

fot. latosowo.pl
Szczawik zajęczy
Szczawik zajęczy rośnie dość pospolicie w lasach. Jego liście (i kwiaty) mają wyraźnie kwaskowy smak. Szczawik zawiera sporo szczawianów (tyle co szpinak), więc nie powinny go nadużywać osoby z chorobami nerek.
19 z 23

fot. Katarzyna Laszczak
Babka lancetowata
Smacznym ziołem jest babka lancetowata. Do sałatek nadają się jej młode liście.
20 z 23

fot. Katarzyna Laszczak
Bluszczyk kurdybanek
Ziołem jest także bluszczyk kurdybanek. Jada się jego młode pędy, wraz z liśćmi i kwiatami. Można ich używać jak natkę pietruszki. Ma jednak znacznie bardziej wyrazisty, korzenno-balsamiczny smak.