Jak zbudować wędzarnie w ogrodzie? Praktyczne porady, jak wykonać ją samodzielnie

Łukasz Grochulski
Uwielbiasz smak wędzonego jedzenia? Podpowiadamy, jak zbudować wędzarnie we własnym ogródku lub na działce.
Uwielbiasz smak wędzonego jedzenia? Podpowiadamy, jak zbudować wędzarnie we własnym ogródku lub na działce. GettyImages
Wędzone mięso, ryby i sery mają niepowtarzalny dymny smak i aromat. Własnoręczne zbudowanie wędzarni nie musi być trudne, a do jej skonstruowania można użyć łatwo dostępnych materiałów. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Dzięki poniższym wskazówkom dowiesz się, jak samodzielnie zbudować różne rodzaje wędzarni w ogrodzie.

W treści tego artykułu umieszczone są tzw. linki afiliacyjne naszych partnerów. Klikając w nie, wspierasz naszą działalność, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów.

Lokalizacja wędzarni ogrodowej

Jeśli budujemy przenośną wędzarnię, np. z metalowej beczki na kółkach, możemy w zasadzie postawić ją w każdym miejscu ogrodu. Warto jednak pamiętać, aby bez względu na rodzaj konstrukcji ulokować ją w bezpiecznej odległości od domu oraz innych budynków (ok. 10 metrów), aby dym nie przedostawał się do ich wnętrza przez otwarte okna.

Dobrym rozwiązaniem jest również umieszczenie wędzarni ogrodowej w miejscu suchym i osłaniającym ją przed wiatrem, np. kącie ogrodu otoczonym przez wysokie krzewy, jednak z dala od obszarów, które zwiększają ryzyko powstania pożaru (np. łatwopalnych traw). Aby zwiększyć bezpieczeństwo, warto postawić ją np. na betonowej płycie.

Ogólnie rzecz biorąc, zbudowanie i korzystanie z takich urządzeń nie wymaga pozwolenia. Jeśli jednak planujemy postawienie murowanej wędzarni ogrodowej, należy powiadomić o tym powiatowy wydział architektury i budownictwa lub gminny inspektorat. Dopiero po otrzymaniu zgody (czas oczekiwania wynosi 30 dni) możemy zabrać się do pracy.

Palenisko — serce wędzarni ogrodowej

Najważniejszym elementem wędzarni jest palenisko. Powinno być wykonane z materiałów, które dobrze oddają ciepło i nie nagrzewają się zbyt szybko. Najlepszym wyborem będzie tutaj wykorzystanie czerwonej cegły lub kamienia; do jej stworzenia można wykorzystać też blachę. Rozmiar paleniska powinien być zbliżony do wymiarów komory wędzarniczej, posiadać stosunkowo dużą powierzchnię i szczelne zamknięcie.

Warto zaznaczyć, że na rynku dostępne są też gotowe paleniska do wędzarni, najczęściej wykonane z blachy i pomalowane farbą termalną. Mogą posiadać także regulację ciągu powietrza; w zestawie często znajdują się także gotowe kanały dymne.

Sprawdź gotowe wędzarnia domowe

Z jakich materiałów zbudować wędzarnie w ogrodzie?

Istnieje kilka sposobów na to, jak zbudować wędzarnię ogrodową. Najczęściej wykorzystywanymi materiałami są:

  • metal — np. stalowa lub ocynkowana beczka;
  • drewno — najlepiej pochodzące z drzew liściastych. Deski na wędzarnię ogrodową powinny być niemalowane, ale zaimpregnowane przed działaniem wilgoci. Przykładowe rodzaje drewna, które możemy wykorzystać, to olcha, dąb, buk i świerk skandynawski;
  • cegły — w tym przypadku dobrym wyborem są cegły klinkierowe;
  • kamień — bazalt, granit lub marmur.

Przed zdecydowaniem się na konkretny rodzaj wędzarni, warto wziąć pod uwagę nasze umiejętności, ponieważ niektóre z nich wymagają dużej wprawy, jeśli chodzi o obróbkę danego materiału.

Niezbędne wyposażenie wędzarni

Wędzarnia w ogrodzie z metalowej beczki

Do jej skonstruowania potrzebna jest oczywiście beczka, niemalowana od środka, stalowa lub ocynkowana. Przede wszystkim musi być czysta (może być trochę pordzewiała). Ponadto należy pamiętać o stworzeniu kanału dymowego (np. z aluminium) i paleniska.

Aby wędzenie było możliwe, należy połączyć palenisko z beczką za pośrednictwem kanału dymowego. Można go umieścić w wykopanym wcześniej rowie. Pamiętajmy, aby kanał dymowy był skierowany nieco ku górze w stronę komory wędzarniczej (nachylenie powinno wynosić maksymalnie 3 stopnie). Optymalna długość przewodu doprowadzającego dym to od 1 do 2,5 m, a jego średnica (ok. 180 cm).

Grillo-wędzarnia z grilla murowanego

Kolejny sposób na zbudowanie wędzarni obejmuje wykorzystanie komina murowanego grilla. W tym przypadku należy pamiętać, aby był on dosyć wysoki i szeroki (2 m na 50-70 cm). Musi zwężać się ku górze, co spowolni przepływ dymu. Komin powinien być też wyposażony w szczelne drzwiczki, które umożliwią umieszczanie i wyjmowanie jedzenia.

Drzwi musi posiadać także samo palenisko, aby móc ograniczyć dopływ powietrza i uniknąć tym samym zbyt dużego płomienia.

Jak zbudować wędzarnię z drewna?

Do budowy wędzarni drewnianej potrzebne są deski z suchego i wytrzymałego drewna, z których stworzymy komorę wędzarniczą. Należy je połączyć kantówkami i wkrętami, a między nimi ułożyć lniane pakuły, które uszczelnią skrzynkę. Na górze komory wędzarniczej trzeba wyciąć otwór na rurę odpływową, a w jej dole miejsce na podłączenie komina.

Odpowiednie drewno i dym zapewnią idealny smak wędzonek

W gotowej skrzynce należy zamontować drzwiczki (najlepiej metalowe), które dodatkowo będą uszczelnione wcześniej wspomnianymi pakułami. Gotową komorę wędzarniczą wystarczy umieścić wyżej niż palenisko i całość połączyć kominem dymowym.

Szukasz sposobu na tańsze zakupy? Sprawdź dostępne kody rabatowe i promocje w popularnych sklepach internetowych i sieciówkach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom