Jak wyczyścić kurki i inne grzyby w kilka chwil? Czy powinniśmy je myć przed spożyciem? Sprawdź, jak krok po kroku oczyścić grzyby w domu

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Co zrobić z kurkami i innymi grzybami po przyniesieniu ich do domu? Od razu je umyć czy najpierw obrać? Sprawdź, jak zadbać o grzyby tuż po grzybobraniu.
Co zrobić z kurkami i innymi grzybami po przyniesieniu ich do domu? Od razu je umyć czy najpierw obrać? Sprawdź, jak zadbać o grzyby tuż po grzybobraniu. Lillian Katrine Kofod/Pexels.com
Aromatyczne i smakowite grzyby – bez nich nie wyobrażamy sobie domowej spiżarni. Już teraz warto wybrać się do lasu na grzybobranie. Grzyby jadalne idealnie nadają się na zupę, do bigosu oraz farszu do krokietów i uszek. Nie da się przygotować świątecznych przysmaków bez prawdziwków, kurek i maślaków. Podpowiadamy, jak czyścić, myć i obierać grzyby tuż po przyniesieniu do domu. Zobacz, jak je przygotować, żeby nie straciły właściwości oraz niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Spis treści

Czyszczenie grzybów: kiedy to robić?

Grzyby powinniśmy dokładnie wyczyścić zaraz po przyniesieniu ich do domu. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej. Świeże grzyby czyści się najłatwiej. W pierwszej kolejności dokładnie obejrzyjmy każdy okaz i upewnijmy się, że jest jadalny. Grzyby trujące są najczęściej gorzkie w smaku. Dodatkowo jeśli spodnia część kapelusza jest pokryta blaszkami, to istnieje większe ryzyko, że egzemplarz może być trujący. Druga zasada nie obowiązuje m.in. w przypadku kani i kurek. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące zebranych grzybów, poprośmy fachowca, który dobrze zna się na grzybach o pomoc w identyfikacji.

Grzyby warto wstępnie oczyścić już w czasie grzybobrania. Nie ma sensu przynosić do domu mchu, ziemi, piasku, gałązek, trawy czy suchych liści.

Jak najlepiej wyczyścić grzyby?

Do czyszczenia grzybów przydadzą się nam: rękawiczki, pędzelek i mały nożyk.

Czyszczenie grzybów krok po kroku:

  1. Najpierw sprawdźmy, czy na grzybach nie ma pleśni lub nieproszonych gości. Robaczywe i zepsute egzemplarze wyrzućmy do kosza z odpadami bio.
  2. Za pomocą pędzelka i nożyka pozbądźmy się z powierzchni grzybów resztek ziemi, gałązek i liści.
  3. W kolejnym kroku posortujmy grzyby na te, które chcemy zjeść od razu i egzemplarze przeznaczone na przetwory oraz do suszenia.
  4. Jeśli planujemy zjeść grzyby tego samego dnia, to możemy je umyć. Najlepiej zanurzyć je na moment w misce z zimną wodą, dzięki czemu łatwo usuniemy wszelkie nieczystości. Nie trzymajmy grzybów w wodzie za długo, bo szybko w nie wsiąknie.
  5. Grzyby przeznaczone do suszenia czy na przetwory, po wstępnym ich wyczyszczeniu za pomocą nożyka i pędzelka, przecieramy wilgotną szmatką.

Zabrudzenia możemy zeskrobać z kapeluszy i nóżek za pomocą nożyka. Ta metoda najlepiej się sprawdzi przy grzybach twardych m.in. kurkach, koźlakach i borowikach. Delikatniejsze gatunki lepiej przecierać wilgotną szmatką.

Czy powinno się obierać grzyby?

Nie wszystkie gatunki grzybów trzeba obierać ze skórki, większość wystarczy wyczyścić wilgotną szmatką. Na pewno powinniśmy obrać maślaki, których skórka jest pokryta śluzem, którego zjedzenie może nam zaszkodzić. Dlatego zawsze przed spożyciem należy je obrać.

Obieranie grzybów zawsze zaczynamy od nóżki. Zabrudzoną skórkę zeskrobujemy nożykiem. Następnie ściągamy ją z kapelusza, wystarczy delikatnie ją podważyć i zdjąć bez najmniejszego wysiłku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie