Grzyby są już w lasach – jak je przygotować do marynowania i suszenia? Czy trzeba je myć? Sprawdź, jak oczyścić kurki, maślaki i borowiki

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Aromatyczne i smakowite grzyby pojawiły się już w lasach. Bez tych smakołyków nie wyobrażamy sobie dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni. Już teraz warto wybrać się do lasu na grzybobranie. Grzyby jadalne idealnie nadają się na zupę, do bigosu oraz farszu do krokietów i uszek. Nie da się przygotować świątecznych przysmaków bez prawdziwków, kurek i maślaków. Podpowiadamy, jak czyścić, myć i obierać grzyby tuż po przyniesieniu do domu. Zobacz, jak je przygotować, żeby nie straciły właściwości oraz niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Spis treści

Czyszczenie grzybów jadalnych – kiedy to robić?

Grzyby powinniśmy dokładnie wyczyścić zaraz po przyniesieniu ich do domu. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej. Świeże grzyby czyści się najłatwiej. W pierwszej kolejności dokładnie obejrzyjmy każdy okaz i upewnijmy się, że jest jadalny. Grzyby trujące są najczęściej gorzkie w smaku. Dodatkowo, jeśli spodnia część kapelusza jest pokryta blaszkami, to istnieje większe ryzyko, że egzemplarz może być trujący. Druga zasada nie obowiązuje m.in. w przypadku kani i kurek. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące zebranych grzybów, poprośmy fachowca, który dobrze zna się na grzybach o pomoc w identyfikacji.

Grzyby warto wstępnie oczyścić już w czasie grzybobrania. Nie ma sensu przynosić do domu mchu, ziemi, piasku, gałązek, trawy czy suchych liści.

Jak najlepiej wyczyścić grzyby?

Do czyszczenia grzybów przydadzą się nam: rękawiczki, pędzelek i mały nożyk.

Czyszczenie grzybów krok po kroku:

  1. Najpierw sprawdźmy, czy na grzybach nie ma pleśni lub nieproszonych gości. Robaczywe i zepsute egzemplarze wyrzućmy do kosza z odpadami bio.
  2. Za pomocą pędzelka i nożyka pozbądźmy się z powierzchni grzybów resztek ziemi, gałązek i liści.
  3. W kolejnym kroku posortujmy grzyby na te, które chcemy zjeść od razu i egzemplarze przeznaczone na przetwory oraz do mrożenia i suszenia na zimę.
  4. Jeśli planujemy zjeść grzyby tego samego dnia, to możemy je umyć. Najlepiej zanurzyć je na moment w misce z zimną wodą, dzięki czemu łatwo usuniemy wszelkie nieczystości. Nie trzymajmy grzybów w wodzie za długo, bo szybko w nie wsiąknie.
  5. Grzyby przeznaczone do suszenia czy na domowe przetwory na zimę, po wstępnym ich wyczyszczeniu za pomocą nożyka i pędzelka, przecieramy wilgotną szmatką.

Zabrudzenia możemy zeskrobać z kapeluszy i nóżek za pomocą nożyka. Ta metoda najlepiej się sprawdzi przy grzybach twardych m.in. kurkach, koźlakach i borowikach. Delikatniejsze gatunki lepiej przecierać wilgotną szmatką.

Czy powinno się obierać grzyby?

Nie wszystkie gatunki grzybów trzeba obierać ze skórki, większość wystarczy wyczyścić wilgotną szmatką. Na pewno powinniśmy obrać maślaki, których skórka jest pokryta śluzem, którego zjedzenie może nam zaszkodzić. Dlatego zawsze przed spożyciem należy je obrać!

Obieranie grzybów zawsze zaczynamy od nóżki. Zabrudzoną skórkę zeskrobujemy nożykiem. Następnie ściągamy ją z kapelusza, wystarczy delikatnie ją podważyć i zdjąć bez najmniejszego wysiłku.

Polecjaka Google News - RegioDom

Kupuj artykuły do sprzątania taniej

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom