Jak sprytnie obrać buraki? Ten domowy sposób warto znać. Poznaj trik na szybkie ugotowanie buraków

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Sprawdź, jak łatwo i szybko obrać buraki ze skórki w zaledwie kilka chwil. Poznaj trik na szybkie gotowanie tego warzywa.
Sprawdź, jak łatwo i szybko obrać buraki ze skórki w zaledwie kilka chwil. Poznaj trik na szybkie gotowanie tego warzywa. ivabalk/Pixabay.com
Obieranie czerwonych buraków jest niestety brudnym i niewdzięcznym zajęciem. To wyśmienite i zdrowe warzywo jest bardzo popularnym składnikiem wielu pysznych dań, ale niestety zawiera mocno plamiący sok. Warto więc nauczyć się sprytnie z nim obchodzić. Podsuwamy sprawdzony trik na łatwe obranie buraków i szybkie przygotowanie ich do jedzenia. Poznaj domowy sposób na błyskawiczne ugotowanie buraków w kuchence mikrofalowej. Zobacz, co zrobić, żeby zaledwie w kilka chwil buraki zrobiły się miękkie.

Spis treści

Jak łatwi i szybko obrać czerwone buraki? Sprawdź, jak to zrobić bez wysiłku i zabrudzeń

Pozbywanie się skórki z buraków to wyjątkowo brudzące zajęcie. Te mocno barwiące warzywa pozostawiają na skórze rąk i drewnianej desce do krojenia czerwone plamy, których trudno się pozbyć. Dlatego podsuwamy sprawdzony trik na łatwe i szybkie obranie buraków domowym sposobem.

Obieranie buraków krok po kroku:

  1. Najpierw przygotujmy średniej wielkości garnek i wlejmy do niego wodę do poziomu ok. 1/2 jego wysokości.
  2. Następnie włączmy palnik kuchenki i przygotujmy wrzątek.
  3. W kolejnym kroku dokładnie wymyjmy warzywa, żeby pozbyć się ziemi i innych zabrudzeń.
  4. Teraz ostrożnie włóżmy do naczynia z wrzątkiem przygotowane buraki.
  5. Gotujmy warzywa w garnku do momentu, aż zrobią się miękkie (ok. 50-70 minut).
  6. Co jakiś czas warto sprawdzić widelcem, czy zmiękły.
  7. Następnie odcedźmy buraki na durszlaku i zahartujmy je zanurzając warzywa w zimnej wodzie.
  8. W kolejnym kroku za pomocą małego nożyka do warzyw pozbywamy się zdrewniałej nasady buraka.
  9. Teraz wystarczy ostrożnie podważyć buraczaną skórę, która bez problemy powinna odejść od miąższu i gotowe!

Jak ugotować buraki w kilka chwil? Ten domowy sposób koniecznie wypróbuj prze Wigilią

Zdarzają się sytuacje awaryjne, gdy potrzebujemy szybko zrobić przekąskę z ugotowanych buraków. Co wtedy możemy zrobić? Podsuwamy sprawdzone rozwiązanie. Do błyskawicznego ugotowania buraków można wykorzystać kuchenkę mikrofalową, którą wiele osób ma na wyposażeniu kuchni. Jeśli nie obawiamy się negatywnego działania promieniowa wytwarzanego przez to popularne urządzenie AGD, warto z niego skorzystać.

Wystarczy przygotować plastikowy pojemnik z pokrywą przeznaczony do podgrzania jedzenia w kuchence mikrofalowej i wlać do niego ok. 150 ml wody. Następnie umieszczamy w nim kilka umytych buraków i wstawiamy zakryte naczynie do mikrofalówki. Potem ustawiamy urządzenie na moc ok. 1000 W i uruchamiamy je na ok. 10 minut. Po ok. 8 minutach warto sprawdzić widelcem czy warzywa są już miękkie.

Przechowuj żywność bezpiecznie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie