Jak moczyć suszone grzyby do świątecznych potraw? Podpowiadamy, co zrobić, żeby zachować aromat grzybów suszonych

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Suszone grzyby nadają charakteru świątecznym potrawom. Sprawdź, jak je odpowiednio przygotować, żeby zachowały swój wyjątkowy smak i aromat.
Suszone grzyby nadają charakteru świątecznym potrawom. Sprawdź, jak je odpowiednio przygotować, żeby zachowały swój wyjątkowy smak i aromat. belchonock/123RF.com
Suszone grzyby – bez nich nie wyobrażamy sobie bożonarodzeniowych potraw. Nadają się idealnie do świątecznego bigosu i farszu do wigilijnych krokietów i uszek. Nie da się przygotować świąt Bożego Narodzenia bez takich przysmaków, oczywiście własnoręcznie zrobionych w domu. Podpowiadamy, jak długo moczyć grzyby, żeby były idealne na święta i jak je przygotować, żeby smakowały jak świeże.

Suszone grzyby doskonale nadają się do własnoręcznego przygotowania świątecznych potraw – pierogów, kapusty czy uszek. Jeśli nie znamy się na jadalnych gatunkach grzybów albo nie jesteśmy miłośnikami grzybobrań i nie mamy własnych zapasów suszonych grzybów, to możemy zaopatrzyć się w gotowe mieszanki grzybów. Pamiętajmy jednak, żeby kupować grzyby ze sprawdzonych źródeł – wtedy będziemy mieć pewność, że to gatunki jadalne i nam nie zaszkodzą!

Zanim jednak użyjemy suszonych grzybów do świątecznych potraw, musimy je odpowiednio przygotować, żeby nie straciły swojego naturalnego i wyjątkowego aromatu.

Podpowiadamy, jak krok po kroku namaczać suszone grzyby, żeby po obróbce termicznej smakowały jak świeże.

  1. Suszone grzyby po wyjęciu z pojemnika lub opakowania najpierw dokładnie myjemy w letniej wodzie.
  2. Następnie wkładamy je do naczynia z przegotowaną ciepłą wodą i namaczamy. Woda nie może być bardzo zimna i nie powinno być jej zbyt dużo, bo wypłuczemy cały naturalny aromat grzybów. Wystarczy, że powierzchnia wody delikatnie je przykryje. Ta woda później przyda nam się podczas gotowania.
  3. Co jakiś czas warto zamieszać grzyby w naczyniu, żeby wszystkie dokładnie nasiąknęły wodą.
  4. Suszone grzyby moczymy od ok. jednej do kilku godzin w zależności od tego, jakim gatunkiem grzybów dysponujemy. Z reguły po dwóch godzinach grzyby powinny zmięknąć. Prawdziwki i podgrzybki mogą być już odpowiednie do gotowania po ok. dwóch godzinach. Natomiast pozostałe gatunki będą potrzebować mniej lub więcej czasu, żeby zmięknąć. Niektórzy szefowie kuchni zalecają, żeby suszone grzyby moczyć przez całą noc.
  5. Gdy już ocenimy, że moczone grzyby są miękkie, to delikatnie odciskamy z nich wodę. Jak już wcześniej wspominaliśmy, warto nie wylewać odciśniętej wody. Jeśli w wodzie nie ma widocznych zanieczyszczeń, np. fragmentów ściółki leśnej i ziarenek piasku, to możemy ją później wykorzystać do gotowania. Możemy też przecedzić grzyby przez drobne sitko, dzięki czemu usuniemy z wody zanieczyszczenia.

Wodę, w której moczyliśmy grzyby możemy wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej lub sosu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie