Dzika róża to bogate źródło witaminy C

redakcja.regiodom, Verbena
Przetwory z dzikiej różyWarto robić przetwory z dzikiej róży. To bogactwo witaminy C oraz innych substancji czynnych, które dobrze wpływają na nasz organizm. A oryginalnie ozdobiony słoiczek z konfiturami będzie fajnym pomysłem na prezent.
Przetwory z dzikiej różyWarto robić przetwory z dzikiej róży. To bogactwo witaminy C oraz innych substancji czynnych, które dobrze wpływają na nasz organizm. A oryginalnie ozdobiony słoiczek z konfiturami będzie fajnym pomysłem na prezent. Fotolia/Monthly M
Przy krzewie dzikiej róży warto przystanąć i skosztować z jego owoców, które są zdrowiem z wysokiego C. Już 1-3 owoce dzikiej róży mogą pokryć u dorosłego człowieka dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. A naturalna wit. C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna.

Wiele roślin, które kwitną wiosną – ziół czy krzewów – oprócz pięknego wyglądu ma też dobroczynne właściwości. Ich liście, płatki lub owoce nadają się do spożycia – bezpośredniego lub po przetworzeniu. Jedną z takich "zdrowych" roślin jest dzika róża, która zaliczana jest do adaptogenów, czyli roślin które wspomagają odporność.

Dzika róża to niewymagająca piękność

Dzika róża rośnie w klimacie umiarkowanym i ciepłym na półkuli północnej. Roślinę tę spotkamy w Europie, Azji i Afryce Północnej. Jest około 150 odmian dzikiej róży. W Polsce rozpoznano ponad dwadzieścia z nich.

Przeczytaj również: Miodunka to bylina ozdobna o właściwościach leczniczych 

Dzika róża ma niewielkie wymagania. Rośnie przy drogach, pod lasami, na łąkach. Ma pachnące, pięciopłatkowe kwiaty, w kolorach od bladoróżowego po fioletowy, które po przekwitnięciu zamieniają się w tzw. owoce pozorne o charakterystycznym podłużnym kształcie i purpurowoczerwonym kolorze. Dzika róża kwitnie od maja do lipca. Jednak płatki należy zbierać na początku kwitnienia rośliny, podczas suchej pogody. Sezon na owoce dzikiej róży zaczyna się jesienią – trwa od września do października.

Dobroczynne działanie owoców dzikiej róży

Owoce dzikiej róży są bardzo cenione ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Niektóre z jej odmian zawartością witaminy C nawet kilkunastokrotnie przewyższają owoce cytryny czy czarnej porzeczki. A dobroczynne działanie owoców dzikiej róży nie ogranicza się tylko do witaminy C. W ich składzie obecne są również bioflawonoidy (zwalczające wolne rodniki w organizmie), a w mniejszej ilości także witaminy: A, B1, B2, E i K.

Dowiedz się:Jak na nasz organizm działa czystek

Ze względu na bogatą zawartość witaminy C dzika róża działa ogólnie wzmacniająco i podnosi odporność organizmu. Dlatego jej owoce stosuje się w stanach przemęczenia, przy przeziębieniach i w zakażeniach grypowych. Owoce dzikiej róży stosowane są także jako środek moczopędny, ściągający, przeciwbiegunkowy, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto są skuteczne przy zapaleniu stawów i reumatyzmie. Dziką różę stosuje się również w oparzeniach. 

Dzika róża zawiera również substancje czynne w postaci kwasów owocowych, które mają właściwości kosmetyczno-pielęgnacyjne. Dlatego ma zbawienny wpływ na stan i wygląd naszej skóry – przede wszystkim łagodzi podrażnienia, wygładza i przywraca elastyczność skórze.

W celach zdrowotnych wykorzystywany jest także olejek z dzikiej róży. Olejek różany jest najcenniejszym i najdroższym z olejków eterycznych (pozyskuje się go z kwiatów róży damasceńskiej uprawianej w Bułgarii). Działa on uspokajająco, antydepresyjnie, antyseptycznie i przeciwzapalnie oraz łagodzi bóle głowy.

Zamknij zdrowie w słoikach i sam zrób przetwory z dzikiej róży

Dziką różę można przetwarzać na wiele sposobów – gotować, mrozić i suszyć. Do celów kulinarnych nadają się zarówno płatki jej kwiatów, jak i owoce. Zdrowe owoce dzikiej róży dobrze smakują same, choć komponują się świetnie również z innymi owocami. Można robić z nich soki, syropy, konfitury, nalewki.

Dla zdrowia i smaku przeczytaj: Owoce, z których zrobisz pyszne i zdrowe nalewki

Samodzielne zbieranie i przetwarzanie płatków lub owoców dzikiej róży może dawać wiele satysfakcji. Własnoręcznie przygotowanymi przetworami można zapełnić spiżarnię i korzystać z zapasów przez cały czas, gdy nasz organizm na zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. 

Konfitury czy kompoty będą smacznym dowodem dbałości o zdrowie naszych bliskich. Z owoców dzikiej róży można przygotować również zupę owocową. Gotujemy owoce, przecieramy i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej – uzyskujemy pyszną zupę owocową przypominającą kisiel.

W czasie oczekiwania na sezon zbiorów owoców dzikiej róży możemy posiłkować się dostępnymi w sklepach produktami: herbatami, dżemami, konfiturami. Najmłodszych możemy poczęstować cukierkiem lub żelkiem zrobionym z soku z owoców dzikiej róży. 

Niezależnie od formy, w jakiej będzie spożywana dzika róża, warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Dobrze o niej pamiętać zwłaszcza teraz, gdy zaczyna się pora kwitnienia, ale i nie zapominać przez cały rok. 

od 16 lat
Wideo

DŁ - Remonty Doroty Szelągowskiej w Matce Polce w Łodzi

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom