Dynie - wszystko, co ogrodnik-amator powinien wiedzieć o ich uprawie

Anna Chreptowicz
Dynie - wszystko, co ogrodnik-amator powinien wiedzieć o ich uprawieDynie - wszystko, co ogrodnik-amator powinien wiedzieć o ich uprawie
Dynie - wszystko, co ogrodnik-amator powinien wiedzieć o ich uprawieDynie - wszystko, co ogrodnik-amator powinien wiedzieć o ich uprawie sxc.hu
W ostatnich latach dynia podbiła serca nie tylko ogrodników, ale i kucharzy. Możemy bowiem czerpać przyjemność zarówno z jej uprawy, jak i ze smaku, stosując jako składnik najróżniejszych potraw. Czy każdy z nas może z powodzeniem uprawiać ją w swoim ogródku?

Dynia to roślina jednoroczna, która należy do rodzaju płożących się. Jej owoce, w zależności od odmiany, różnią się kolorami, wagą i kształtem.

Zobacz też: Dynia z własnej uprawy: do jedzenia i dekoracji 

Jeśli zależy nam głównie na wyglądzie rośliny, powinniśmy sięgnąć po dynie ozdobne. Ich niesamowite kształty i kolory upiększą każdy ogród. Mogą być również wykorzystane jako ciekawy element dekoracji w domu. Dynie ozdobne mogą posłużyć także jako osłona mało estetycznych miejsc naszej działki. Gęste, rozłożyste pnącza skutecznie osłonią wszystko to, co nie powinno rzucać się w oczy. Żeby pięły się wysoko, należy podeprzeć je specjalnymi podporami, dzięki czemu roślina utworzy wysoką ścianę zieleni.

Jak uprawiać dynię?

Dynie lubią ciepło. Prawidłowo rozwijają się w temperaturze 25 stopni Celsjusza, najlepiej więc wybrać im stanowisko słoneczne i ciepłe. Minimalna temperatura, w jakiej są w stanie rosnąć, to osiem stopni powyżej zera. Jeśli nie możemy zapewnić im idealnych warunków, powinno się je osłonić.

Najlepszą glebą pod uprawę dyni jest gleba żyzna, o dużej zawartości azotu, przewiewna i przepuszczalna. Roślinę możemy wysiać bezpośrednio do gleby, z zakupionych w sklepie nasion, lub z rozsady. Nasiona wysiewa się w maju, w rzędach (dwa nasiona w odstępie po 60 cm w rzędzie i 60 cm pomiędzy rzędami), Jeśli zdecydujemy się na uprawę dyni olbrzymiej, odległości pomiędzy nasionami powinny wynosić od 100 do 120 cm, ze względu na to, że jest to roślina mocno płożąca się.

Wybierając uprawę dyni z rozsady, możemy uzyskać wcześniejszy plon. Wówczas nasiona wysiewamy do doniczek umieszczonych w szklarni. Doniczki powinny być wypełnione podłożem do dwóch trzecich swojej wysokości. Sadzimy do każdej po dwa nasiona na początku kwietnia. Później usuwamy słabszą z siewek, a pozostałe wsadzamy do ziemi w maju. Młode rośliny muszą być ochronione agrowłókniną, co zabezpieczy je przed działaniem niskich temperatur i wysuszających wiatrów. Po pojawieniu się pierwszych kwiatów osłony można zdjąć.

Odpowiednia pielęgnacja dyni

W zasadzie dynia nie należy do roślin nadmiernie kłopotliwych w uprawie. Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu i odchwaszczaniu rośliny, a także spulchnianiu gleby. Dwa razy trzeba przeprowadzić również pogłówne nawożenie. Po raz pierwszy, kiedy pojawią się pierwsze zawiązki. Kolejny, zaraz po zbiorze owoców. Jeśli chodzi o ochronę chemiczną, korzystamy z niej jedynie wówczas, kiedy jest konieczna. W innym wypadku lepiej jej unikać. Dynia olbrzymia wymaga dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych. Usuwamy jej niepotrzebne zawiązki owocowe, tak by zostały góra cztery owoce. Zabieg należy przeprowadzić w momencie, kiedy owoce, które chcemy pozostawić, będą wielkości piłki tenisowej. Dynia olbrzymia wymaga także przycinania pędów. Skracamy je do wysokości trzeciego, czwartego liścia nad owocem.

Czas na zbiory

Dynię zwyczajną zbiera się od lipca, aż do pierwszych przymrozków. Zazwyczaj owoce są gotowe do zerwania 20 tygodni po posadzeniu. Należy je zrywać razem z szypułkami. Zbiór trzeba przeprowadzać stopniowo, co kilka dni – ma to korzystny wpływ na dalsze, bardziej obfite plonowanie rośliny. Jeśli chodzi o dynię olbrzymią i dynie ozdobne, ich owoce zbieramy jesienią, tuż przed pierwszymi przymrozkami, kiedy są już wyraźnie dojrzałe. Skąd wiadomo, że owoce są już dojrzałe? Kiedy ich skórka jest bardzo twarda, a pędy rośliny zaczynają zasychać. Nie możemy przeprowadzać zbiorów podczas pierwszych przymrozków. Owoce przemrożone nie będą się nadawały do przechowywania.

Polecamy: Przepis na zupę z dyni z makaronem

Po zbiorze owoce dobrze jest potrzymać trochę na słońcu. Dzięki temu ich skórka jeszcze bardziej stwardnieje, co zahamuje nadmierną utratę wody. Jeśli chcemy przechowywać je długo, powinniśmy umieścić je w przewiewnym miejscu, gdzie temperatura nie spada poniżej 10 st. W takich warunkach utrzymają się nawet do sześciu miesięcy. Dynie ozdobne dobrze znoszą temperaturę pokojową, mogą więc stanowić ciekawą ozdobę, np. stołu. 

Kuchnia z dynią w roli głównej (WIDEO)

Kucharz Piotr Kucharski zdradza swoje przepisy na zapiekankę dyniową, placuszki dyniowe z makiem oraz kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym. 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom