Czy wybór blachy do muffinek i ciasta ma znaczenie dla wypieków?

Materiał informacyjny prymusagd.pl

W najbardziej profesjonalnych kuchniach nie brakuje różnych rodzajów blach do muffinek i ciast. Cukiernicy wiedzą, że od wyboru konkretnej formy zależy to, jak będzie się prezentował wypiek i jaka będzie jego jakość. Oto, jakie blachy mamy do wyboru i czym powinniśmy się kierować przy ich zakupie.

Dopasowanie formy do rodzaju wypieku

Producenci po części sugerują nam, jaka forma sprawdzi się do konkretnego ciasta. Zauważmy, że w sprzedaży są tortownice, keksówki oraz ceramiczne formy do tart z kremem i owocami.

Możemy też znaleźć blachy z wgłębieniami albo pojedyncze kokilki dedykowane muffinkom. Zatem już wiemy, że w kuchni cukiernika amatora nie powinno zabraknąć przynajmniej jednego modelu z każdej kategorii. Pozwoli to przyrządzać różne słodkie wypieki z uzyskaniem oczekiwanego kształtu i rozmiaru ciasta.

Rozmiar formy a wielkość ciasta

Na pewno przy wybieraniu rodzaju formy znaczenie ma wielkość ciasta, jaką chcemy uzyskać. W przypadku korzystania z mniejszej ilości składników i robienia wypieku na jeden raz wystarczy mniejsza blaszka. Jeżeli decydujemy się wykonać ciasto z podwójnej porcji, wówczas potrzebujemy czegoś, co zmieści taką ilość ciasta.

Dostępne są różne rozmiary form, wśród których popularnością cieszą się rozmiary:

• 24 × 24 cm, 41 × 30 cm, 30 × 25 cm, 28 × 23 cm, 37 × 27 cm czy 39 × 34 cm – są to blaszki uniwersalne, odpowiednie zarówno do szarlotki, jak i sernika czy murzynka. Zazwyczaj można w nich przyrządzać nie tylko słodkie desery, ale też zapiekane dania wytrawne,
• 25 × 10 cm lub 35 × 12 cm i wysokość w granicach 7–8 cm – takie rozmiary mają keksówki, czyli podłużne foremki na ciasta i pasztety,
• średnice 21 cm, 24 cm, 27 cm i 30 cm – tyle mają tortownice, które służą zazwyczaj do wypiekania okrągłych biszkoptów. Warto dobrać wielkość formy do liczby porcji, jakie chcemy uzyskać. Standardowy przelicznik zakłada, że forma 21 cm daje od 10 do 15 porcji ciasta, a z formy 30 cm powstaje nawet 40 kawałków słodkiego deseru.

Czy wybór blachy do muffinek i ciasta ma znaczenie dla wypieków?

Praktyczne blachy ułatwiające wyciąganie ciasta

Gotowe ciasto można wyjąć z formy bez większego wysiłku i bez ryzyka, że jego ścianki ulegną skruszeniu czy pęknięciu. Aby faktycznie tak było, musimy pamiętać o wyłożeniu wnętrza tortownicy papierem do pieczenia lub posmarowania tłuszczem ścianek formy stalowej. Jednak możemy jeszcze ułatwić sobie to zadanie, decydując się na blachy z powłoką nieprzywierającą non-stick lub z fakturowanym spodem i bokami. Łatwiej odchodzi od niej gotowy wypiek, tak samo, jak zdecydowanie wygodniej jest wyczyścić taką brytfannę.

Należy jeszcze zwrócić uwagę na bardzo praktyczne foremki dedykowane wypiekaniu tart oraz tortów. Mają one ruchomy spód, który można wyciągnąć wraz z wypiekiem, a potem zsunąć go na paterę. Jest to łatwe, wygodne i szybkie rozwiązanie, gwarantujące zachowanie formy wypieku w idealnym okrągłym kształcie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie