2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Szczypiorniści Stali chcą maszerować w górę tabeli. Potrzebuję więc wygranej z Nielbą

NOWE
Szczypiorniści Stali chcą maszerować w górę tabeli. Potrzebuję więc wygranej z Nielbą

Kandydaci na prezydenta Rybnika w wyborach 2024. Kazek, Kuczera, Pruszczyński, Sączek

NOWE
Kandydaci na prezydenta Rybnika w wyborach 2024. Kazek, Kuczera, Pruszczyński, Sączek

Polecamy

Firanki bez prasowania – poznaj dwa triki, który ułatwią ci domowe porządki

Firanki bez prasowania – poznaj dwa triki, który ułatwią ci domowe porządki

Ptasi zegar. O czym mówią nam ptaki?

Ptasi zegar. O czym mówią nam ptaki?

Ma kwiaty jak dzwonki, ale to rozwar. Możesz go posiać i będziesz mieć kwiaty na lata

Ma kwiaty jak dzwonki, ale to rozwar. Możesz go posiać i będziesz mieć kwiaty na lata