Zrób domowy chleb. Jaki automat do pieczenia chleba warto kupić

Coraz częściej powracamy do czasów i zapachów młodości. Jednym z nich jest aromat wypiekanego w domu chleba. Prawdziwe piece chlebowe znaleźć można już tylko na wsiach, od czego jednak jest technika? Dostępnych jest coraz więcej modeli automatów do pieczenia chleba.
  • Domowy chleb

    Statystyczny Polak zjada coraz mniej chleba. Dlaczego? Być może przyczynia się do tego pogląd, że pieczywo tuczy. Warto wiedzieć, że zdaniem dietetyków chleb nie tuczy, gdy jemy go z umiarem. Dlatego nie warto wykreślać chleb z jadłospisu. Odpowiednio dobrane pieczyow może poprawić nasze zdrowie, a nawet sylwetkę. Chleb wypiekany bez dużej ilości tłuszczu nie ma wielu kalorii. Na przykład średnia kromka chleba razowego ma tylko ok. 70 kcal.

    Maena (morgufile.com)
  • Automat do wypieku chleba

    Wystarczy kupić odpowiednią mieszankę lub przygotować ją samemu, dodać wody, czasem drożdży i włączyć maszynę – ona zajmie się resztą.

    Zelmer
  • Wypiekacz do chleba

    Gdy doliczymy koszty zużytej energii, wychodzi około 3-4 złotych za bochenek.

    Gala
  • AGD do kuchni

    Wszystkie składniki należy wymieszać w misie automatu do pieczenia, wybrać stopień wypieczenia skórki i włączyć program podstawowy. I gotowe.

    Moulinex

W automatach do chleba szybko i bezproblemowo wypieczemy chleb o ulubionym smaku i nie nadszarpiemy przy tym domowego budżetu. Jeśli dodać do tego gotowe mieszanki do wyrobu chleba domowego, mamy niepowtarzalną możliwość zaopatrzenia się w świetnej jakości, zdrowy – bez dodatków i konserwantów – a przy tym trzymający długo świeżość – pyszny domowy chleb. Jak zacząć przygodę z pieczeniem chleba i zostać mistrzem w domowej piekarni? Czy kierować się przy wyborze breadmakerów, czyli urządzeń do wypieku chleba?

Ceny automatów do wypieku chleba

Dla wielu cena to główne kryterium wyboru sprzętu AGD. W promocyjnych ofertach w dyskontach automat do pieczeni chleba kupić można już za kilkadziesiąt złotych. Dla bardziej wymagających użytkowników, korzystających z urządzeń często i mających spore wymagania – przeznaczone są sprzęty profesjonalne, a ich cena potrafi sięgnąć i 800 złotych. Takie sprzęty mają też na przykład pojemniki do pieczenia bułek czy bagietek. 

Który wybrać: Opiekacz do kanapek a toster  

Moc urządzenia

Moc automatów do wypieku chleba kształtuje się od 500 do 1000 W. Mocniejsze urządzenia dobrze radzą sobie z pieczeniem dwóch bochenków chleba jednocześnie, ale ceną za to są wyższe rachunki za prąd. Optymalne urządzenia mają 600–700 W – to rozsądny kompromis między mocą i kosztami obsługi urządzenia.

Mieszadła do ciasta chlebowego

Automaty do wypieku chleba wyposażone są w jeden lub dwa haki (tzw. mieszadła). Obiegowe opinie mówią o tym, że dwa haki lepiej potrafią przygotować i wymieszać surowce potrzebne do wypieku. Warto jednak pamiętać, że po dwóch hakach zostają w chlebie dwie, a nie jedna dziura.

Liczba programów i regulacja stopnia przyrumienienia

Im więcej programów i stopni regulacji przypieczenia skórki, tym więcej wariantów chleba można sobie przygotować. Choć i tak w 80 procentach będziemy korzystać tylko z opcji podstawowej, to warto mieć w chwili kulinarnego rozpasania możliwość upieczenia sobie jakiegoś ekstra bochenka.

Masa wypiekanego chleba 

Niektóre breadmakery pozwalają wypiekać nawet 1,5-kilogramowe bochenki. Za standard przyjmuje się jednak wypiekanie chleba o masie kilograma.

To ci dopiero: Kuchenka mikrofalowa z funkcją pieczenia chleba 

Pieczenie bezglutenowe

Dla diabetyków ta opcja jest kluczowa. Dzięki niej można samemu wypiekać smaczny chleb zgodnie z zasadami diety bezglutenowej.

W automacie upieczemy nie tylko zwykły chleb

W automatach bez żadnego problemu i specjalistycznego przygotowania można upiec chleby z mąki orkiszowej, chleb makowy, marchewkowy, kukurydziany, owsiany i inne, które przyjdą nam na myśl i na które najdzie nas ochota. Pole do eksperymentów jest nieograniczone, a ich wynikami internauci dzielą się ze sobą. Dla miłośników własnych chlebowych wypieków powstały dedykowane strony i kulinarne blogi, a liczba przepisów do zaadoptowania w warunkach domowych sięga wielu setek.

Oto przykładowy przepis na chleb makowy

Potrzebne składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej, np. typ 650
  • szklanka wody (250 ml)
  • 1/3 szklanki maku
  • jajko
  • sól i drożdże 

Wszystkie składniki należy wymieszać w misie automatu do pieczenia, wybrać odpowiedni stopień wypieczenia skórki i włączyć program podstawowy. I gotowe.

Najwięcej kłopotów – choć zaawansowani użytkownicy automatów do wypieku chleba i z nimi sobie radzą – sprawia przygotowanie chleba na zakwasie. Ten potrzebuje wielu godzin przygotowań, maszyna tego komfortu nie zapewnia i taki chleb często odpowiednio nie wyrośnie. Można się przed tym ratować dodając nieco droższy dla przyspieszenia wzrostu, ale nie każdemu ten sposób pasuje.

Opłacalność wypiekania domowego chleba

Za około 5–7 złotych możemy kupić gotową mieszankę, z której da się zrobić dwa bochenki chleba po ok. 700 gramów każdy. Gdy doliczymy koszty zużytej energii, wychodzi około 3–4 złotych za bochenek. Zyskujemy jednak pewność, że chleb wytworzony jest z dobrego surowca, długo zachowuje świeżość, a poza tym daje nam ogrom satysfakcji z kolejnego kulinarnego sukcesu. Wystarczy tylko kupić odpowiednią mieszankę lub przygotować ją samemu, dodać wody, czasem drożdży i włączyć maszynę – ona zajmie się resztą. 

Autor: Katarzyna Piojda
27komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (27)

Może i maszyny są doskonałe, może ten maszynowy chleb jest wspaniały .... ale do tej pory mój "prymitywnie" wyrabiany, ręcznie, chleb zawsze zwyciężał smakiem nad maszynowym. Chyba artykuł sponsorował producent maszyn do chleba.
Kuchareczka Piekareczka, 19.06.2013, 15:35
"Chyba artykuł sponsorował producent maszyn do chleba" - a widzisz w artykule chociaż jedną nazwę firmy produkującej takie urządzenia? Wiesz, co to jest reklama tak w ogóle?
Ja, 19.06.2013, 21:25
A kto powiedział że musi być nazwa produktu w artykule... wystarczy wkleić zdjęcie sprzętu z widoczną nazwą producenta. Łebski konsument to wychwyci, ale inni widzę nie bardzo...
maniek, 20.06.2013, 05:57
Przeciez chyba widac wyraznie nazwy producentow,pasuje zakupic okulary.
Janusz, 20.06.2013, 09:57
w żadnym nie było jajka, więc to chyba raczej przepis na ciasto, a nie na chleb
bazyl, 20.06.2013, 10:25
???
Moje babcie wypieka chleb od lat, w piecu!!!
Nigdy nie było w jej przepisie jaj,
Chyba Ty wypiekasz ciasta a nie chleb.
lela, 20.06.2013, 10:45
Babcia wypieka chleb na zakwasie i niepotrzebne jej są jajka a wspólczesne przepisy polecają właśnie jajko do chleba i "wychodzi" on bardzo puszysty lepiej wyrosnięty.
lol, 20.06.2013, 11:18
Niektóre babcie dodawały jeszcze gotowanych ziemniaków albo gotowanego ryżu, wtedy chleb był pulchny i długo trzymał świeżość.
Ryszard, 20.06.2013, 16:18
Komentarz został usunięty.
Najbardziej rozbawiła mnie ta część artykułu:
Pieczenie bezglutenowe
Dla diabetyków ta opcja jest kluczowa. Dzięki niej można samemu wypiekać smaczny chleb zgodnie z zasadami diety bezglutenowej. Dietę bezglutenowaą stosuje się w celiakii, a nie cukrzycy , więc zastosowanie u diabetyków widzę raczej znikome...hahaha!
Aga, 20.06.2013, 11:46
To wcale nie takie śmieszne, dieta bezglutenowa jest jak najbardziej wskazana przy cukrzycy, bo produkty bezglutenowe mają niski indeks glikemiczny ( nie wzrasta po nich cukier we krwi)
nick, 17.11.2014, 23:14
diabetycy mają unikać sacharozy a nie glutenu, co za bzdura.
śmieszne , 15.05.2015, 09:44
z masłem i pomidorem, albo ze śmietaną z cukrem.. mniam. :)
oko, 20.06.2013, 13:24
a ja tam wyraźnie widzę że na maszynie pisze zelmer więc moi drodzy zamiast chlebka boróweczki na poprawę wzroku.
mania, 20.06.2013, 15:32
Komentarz został usunięty.
Dobre sobie! Zdrowy chleb z gotowych mieszanek chlebowych! Proponuję poczytać skład takowych. Pełno w nich poprawiaczy i ulepszaczy.
Samodzielne przygotowanie mieszanki z dobrych jakościowo surowców (głównie mąki) to zdrowy chleb.
Maszyny pozwalają szybko i bezproblemowo wyrobić i upiec chleb drożdżowy.
Najzdrowszy jednak i najsmaczniejszy jest chleb na zakwasie. To on długo utrzymuje świeżość, nie drożdżowy. Potrzebuje on jednak czasu, czasu, czasu i spokoju :-)
zdrowy chleb, 20.06.2013, 18:04
zarówno autor sponsorowanego artykułu , jak i większość osób tu się wypowiadających nie mają pojęcia jak smakował chleb pieczony w piecu chlebowym. jeszcze pod koniec lat 80-tych ub.w. taki chleb wypiekano po wsiach. jest różnica w smaku herbaty gotowanej na kuchni węglowej i gotowanej na gazie. a co mówić o chlebie. żaden automat czy maszyna nie zrobi dobrego , tradycyjnego chleba
jon, 20.06.2013, 21:16
Jestem starszym człowiekiem (80 lat) . Od kiedy pamiętam, moja mama piekła chleb w specjalnym piecu chlebowym opalanym drewnem, najlepiej z drzew liściastych. Chleb był pieczony na zakwasie raz na 10 dni i przez ten czas utrzymywał świeżość. Do dzisiaj pamiętam smak tego chleba.
zjadaczchleba, 18.02.2018, 11:04
Jestem starszym człowiekiem (80 lat) . Od kiedy pamiętam, moja mama piekła chleb w specjalnym piecu chlebowym opalanym drewnem, najlepiej z drzew liściastych. Chleb był pieczony na zakwasie raz na 10 dni i przez ten czas utrzymywał świeżość. Do dzisiaj pamiętam smak tego chleba.
zjadaczchleba, 18.02.2018, 11:11
A co ten artykuł ma wspólnego z chlebem na naturalnym kwasie ?
To tylko reklama mieszanek i automatów , pewnie artykuł sponsorowany !!!!
Pomorski Leszek, 20.06.2013, 18:14
Chleb z tych automatów nie ma nic wspólnego z tradycyjnym domowym chlebem, a tym bardziej ten z gotowych mieszanek. Tradycyjny chleb na zakwasie można z powodzeniem upiec w piekarniku - wymaga to jednak zdecydowanie więcej przygotowań i jest bardziej czasochłonne.
PC, 20.06.2013, 18:26
Komentarz został usunięty.
poproszę super zdrową gotową mieszankę bez konserwantów do mojego breadmakera please :) redaktorze ps. sam mam i casem robię ale pisze po polsku i nie okłamuje sie co do składu gotowej mieszanki
rew, 20.06.2013, 19:14
CHLEB PSZENNO -ŻYTNI NA ZAKWASIE
szklanka zakwasu (zakwas: dwie szklanki mąki żytniej razowej, dwie szklanki wody, łyżka miodu)
100 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
1,5 czubatej łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu (zmielonego)
1 łyżeczka cukru
20 ml oleju
można dodać ziarna słonecznika, czosnek, cebulę podsmażoną, zioła.
Wszystkie składniki mieszamy w maszynie. Pozostawiamy do wyrośnięcia w cieple ok. 1,5 godz. Powinien prawie podwoić swoją
objętość. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub kamień i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczenie: 10
min temp. 200 st.C, (na dno pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik), obniżyć temp do 180 st.C i piec jeszcze ok. 35 min.
albo: Chleb pszenno żytni z ziarnami słonecznika na zakwasie z automatu
Ten chleb zrobiłam na aktywnym zakwasie, ale w przyszłości upiekę również na cieście zakwaszonym.
Składniki
250g aktywnego zakwasu z mąki razowej,
300g mąki żytniej typ 720,
245g mąki pszennej,
300 ml wody z łyżeczką soli,
prażone pestki słonecznika / dodajemy po wyrobieniu ciasta- sygnał maszyny /.
Do maszyny wlewamy zakwas i wymienione wg kolejności składniki. Włączamy na program podstawowy, u mnie to jest czas 3.30.
Moja maszyna najpierw podgrzewa składniki, trwa to 20 minut, potem wyrabia, następnie daje sygnał do wrzucenia dodatków.
Dodałam, więc pestki słonecznika i po wymieszaniu przez maszynę, wyłączam ją.
Wyjmuję mieszadła wyrównuję ciasto i daję mu wyrosnąć.
Ciasto ma mieć konsystencję miękkiej kuli, która pokazuje się w trakcie wyrabiania. Ja mam maszynę z dwoma mieszadłami, więc
tworzą mi się 2 kule wokół mieszadeł, ale nie są zbite.
Ciasto rosło u mnie około 3 godzin. Po wyrośnięciu włączam maszynę na samo pieczenie, tj. 60 minut.
Następnym razem na 10 minut przed końcem pieczenia włączę funkcję przypiekanie, może nie będzie taki blady. Dobre efekty
można uzyskać posypując wierzch startym serem lub posmarowanie ciasta rozbełtanym jajkiem. Stosowałam to na samym początku,
kiedy piekłam w automacie.
Chleb wyjątkowo smaczny, polecam!
baba skalbmierska, 21.06.2013, 04:30
A ja oprócz chleba w swoim chlebowniku robię dżemy, wyrabiam ciasto na kopytka, a nawet wytapiam smalec ze skwarkami. Chleby zakwasowe też można wypiekać w takiej maszynie, ale trzeba kombinować bo w tym wypadku czas wyrastania wynosi 4-5 godzin, a nie 1-2 godziny, jak w przypadku chleba drożdżowego. Można też ciasto wyrobic w maszynie i wypiec w piekarniku. Gotowych mieszanek nie polecam bo to często chemia...
baba skalbmierska, 21.06.2013, 04:19
Nie wiem co ma wspólnego chory na cukrzycę (diabetyk) z nietolerancją glutenu. Chory na celiaklie nie toleruje glutenu, a nie cukrzyk.
Ewelinka, 06.07.2013, 20:13
To wcale nie takie śmieszne, dieta bezglutenowa jest jak najbardziej wskazana przy cukrzycy, bo produkty bezglutenowe mają niski indeks glikemiczny ( nie wzrasta po nich cukier we krwi). Stosując dietę bezglutenową można wyleczyć się z cukrzycy
nick, 17.11.2014, 23:16
Ja pieke chleby w piekarniku, ale ciasto wyrabia mi maszyna, nie korzystam z gotowych mieszanek. Pamietam smak chlebow pieczonych w piecach; moja babcia piekla wspaniale chleby, ale juz ciotka tak nie potrafila. Nie kazdy potrafi zrobic dobry chleb na zakwasie i maszyna nie ma tu nic do rzeczy. Smak herbaty zalezy od wody, oczywiscie jest roznica czy woda jest gotowana w 'plastiku' czy w emaliowanym czajniku. Jednak czy na kuchni weglowej, czy na gazie to ja nie czuje roznicy, a pije tylko dobre lisciaste, sypane herbaty a nie smieciuchy.
Magdzialena, 09.12.2013, 20:49
Czy taki automat do pieczenia chleba z Lidla warto zakupić? http://produktyzmarketu.pl/automat-pieczenia-chleba-850-lidla-7-11/
Czy jednak warto poszukać czegoś innego, ale czy znajdę coś w podobnej cenie?
Halina, 04.11.2016, 12:28
Komentarz został usunięty.
ja mam jakiś inny, panasonica (taki dostałam) i złego słowa nie powiem na niego chodzi dobrze i niech tak zostanie
Ilona, 08.05.2018, 03:02