Zgrzewarka próżniowa – świeże i zdrowe jedzenie. Jak działa to urządzenie i czy warto je kupić?

Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, które zachowa świeżość produktów na dłużej. Warto ją mieć w kuchni jeżeli zależy nam na zdrowych produktach. Wyjaśniamy, jak działa zgrzewarka próżniowa i jaką pakowarkę próżniową kupić, aby posłużyła nam na kilka lat.
  • Zgrzewarka próżniowa

    Odizolowanie produktów od powietrza eliminuje ryzyko rozwoju bakterii i innych patogenów oraz wydłuża przydatność do spożycia produktów nawet pięciokrotnie.

    FoodSaver

Funkcjonalna i praktyczna kuchnia to taka, która w łatwy i szybki sposób pozwoli nam na przygotowanie codziennych posiłków – śniadań, obiadów, kolacji oraz jedzenia na wycieczki i wyprawy turystyczne. Obok takich urządzeń jak mikrofala, piekarnik, kuchenka czy toster w kuchni powinna się pojawić zgrzewarka próżniowa.

Zgrzewarka do pakowania próżniowego – co to jest za urządzenie

Zgrzewarka próżniowa do żywności to urządzenie, które doceni każda osoba, której zależy na wydłużeniu świeżości produktów nawet 5 razy dłużej. Idealnie sprawdzi się zarówno do produktów suchych, jak i mokrych. Pakowanie próżniowe pozwoli zaoszczędzić pieniądze, nie będziemy marnować jedzenia, ponieważ będzie one dłużej dobre do spożycia. Dodatkowo zaobserwować będzie można znacznie więcej miejsca w lodówce. Produkty zapakowane próżniowo są zdrowsze i mają ograniczony dostęp do bakterii.

Polecamy: Dzbanek filtrujący – rodzaje i działanie. Jaki dzbanek z filtrem wybrać? 

Jak działa zgrzewarka próżniowa?

Działanie zgrzewarki próżniowej jest bardzo proste. Jej podstawową funkcją jest zassanie powietrza znajdującego się w wewnątrz woreczka foliowego i tym samym zamknąć produkty spożywcze próżniowo. Takie pakowanie jedzenia wydłuża ich żywotność i przydatność do spożycia. Większość świeżych warzyw w lodówce można trzymać około 5 dni, zapakowane próżniowo ilość dni wydłużyć się może nawet do 20. To samo jest w przypadku mięsa. Normalnie można je przechowywać maksymalnie 2-3 dni. Gdy zapakujemy je w woreczki próżniowe, będą jeszcze świeże przez 9 dni. W zamrażalce mięso hermetycznie zamknięte może leżeć do dwóch lat. Kolejną zaletą zgrzewarki próżniowej i tej formy przechowywania mięsa jest jego smak. Przyprawy na mięsie, które zapakujemy w próżniowe woreczki, znacznie lepiej przenikną do jego wnętrza. A zatem smak będzie lepszy i bardziej wyraźny.

Jaka pakowarka próżniowa?

Stojąc przed wyborem, jaką pakowarkę próżniową kupić musimy mieć świadomość, że są ich dwa rodzaje. W pierwszej z nich używamy folii. Urządzenie rozpoznamy dzięki charakterystycznej tubie i jej znacznie większym rozmiarze. Zazwyczaj używana jest w lokalach gastronomicznych i restauracjach. Drugi typ do zgrzewania potrzebuje woreczków, które trzeba oddzielnie zakupić. Dokonując wyboru zgrzewarki próżniowej, należy zwrócić uwagę także na jej moc. Od tego parametru uzależnione jest tempo pracy produktu. Im jest większa, tym lepiej. W przypadku domowego użytku zgrzewarki do żywności z powodzeniem wystarczy 100 W.

Zobacz także: Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa do soków: które urządzenie jest lepsze? 

Podciśnienie to kolejny ważny parametr, na który trzeba zwrócić uwagę przy zakupie urządzenia. Im jest ono wyższe, tym lepiej, co oznacza, że tak zabezpieczone artykuły spożywcze są przechowane w dobrych warunkach. Nie ma możliwości na rozwój grzybów i pleśni w tak zapakowanym jedzeniu przez dłuższy czas.

Jeżeli w planach macie zgrzewać gotowe dania lub większą ilość produktów trzeba mieć na uwadze długość listwy zgrzewającej. Jednak to dotyczy zazwyczaj lokali gastronomicznych. Do domowego użytku z powodzeniem wystarczy zgrzewarka o 30 cm listwie zgrzewającej.

Warto także wybrać produkt, który ma możliwość podwójnego lub potrójnego zgrzewania jedzenia. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku, kiedy będziemy zamykać próżniowo mięso i wędliny.

Zgrzewarki próżniowe są łatwe w obsłudze. W domu sprawdzi się wersja manualna, w której użytkownik musi przeprowadzić woreczek przez proces zamknięcia próżniowego. Wersja automatyczna zazwyczaj używana jest w lokalach usługowych.

Worki do zgrzewarki próżniowej

Inwestując w zakup zgrzewarki próżniowej, warto zorientować się na temat worków i folii do tego urządzenia. Niestety nie wszystkie będą pasować. Każdy model jest przystosowany do pewnego typu materiałów. Producenci oczywiście dołączają do produktu pewną ilość woreczków, jednak po kilku dniach może okazać się, że jest to niewystarczająca ilość. Czym grubsza folia tym jest droższa. Warto zorientować się w tym temacie przed zakupem. Trzeba mieć jednak świadomość, że grubsza folia czy woreczki są mniej podatne na rozdarcie.

Zgrzewarka próżniowa czy warto ją kupić?

Zdecydowanie tak, jeśli zależy nam świeżych i dobrych produktach, które spożywamy. Zalety zgrzewarki próżniowej w domu to przede wszystkim:

  • świeże produkty przez dłuższy czas,
  • większy porządek w lodówce,
  • lepszy smak mięs,
  • oszczędność pieniędzy,
  • wygoda,
  • tak zapakowane jedzenie można zabrać w podróż,
  • pożywienie nie będzie zanieczyszczone przez bakterie .
Autor: Katarzyna Dębek
0komentarzy